Finese u kuvanju kupusa

Finese u kuvanju kupusa

Kupus je povrće koje poseduje odlične kvalitete ukusa i jaku lekovitu sposobnost. Izuzetno je bogat aminokiselinama, mineralnim solima, vitaminima. Vitamini u kupusu se najbolje čuvaju ako se on obradi na pari u posudi koja je zatvorena.

Na kupus ne treba gledati kao na povrće koje se teško vari. Zdrav organizam svari sirov kupus za 3-4 sata, a kiseli kupus samo za 2 sata.

Prva stvar koju treba da uradite kada počnete da spremate kupus jeste da odstranite spoljašnje listove. Isecite kočanj i kupus nasecite na četvrtine.

Ne bacajte kočanj, s obzirom da u njemu ima mnogo vitamina C. Dodajte ga u salatu, tako što ga isečete na tanke slamčice ili ga pak isečete na kockice i stavite u supu.

Nemojte seći kupus na previše male komade. Izgnječite ga, posolite i tek tada ga stavite u šerpu. Dobro pazite na količinu soli koju stavljate, jer se kupus lako može presoliti.

Finese u kuvanju kupusa

To se dešava zbog lažnog obima, kog kupus ima u početku kuvanja. Zato u početku možete staviti manje soli, a u procesu kuvanja dodatno začinite, ukoliko je to potrebno.

Prilikom kuvanja kupusa obično odvaja mnogo vode i faktički ne postoji način da je isparite, ukoliko poželite. Zato je najbolje da se izborite sa viškom vode tako što kupus zapečete u rerni. To je razloga da se ne stavlja voda u kupus, već samo ulje.

Ako je miris kupusa veoma jak, stavite peškir namočen sirćetom ispod poklopca šerpe. Tako ćete s druge strane izbeći kondenzaciju koja se dobija.

U zavisnosti od toga kakav je recpet koji ćete spremati, kupus možete seći na listove, trakice, slamke ili kockice.

Kupus možete koristiti za garnirung, za ukusnu salatu sa šargarepama, posni kupus u rerni ili kupus sa mesom - piletinom ili svinjetinom. Svež sok od kupusa ima laksativno dejstvo na organizam.

Pored činjenice da je kupus veoma zdrav, on se kombinuje sa skoro svim vrstama hrane, a takođe je i veoma dijetalan.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji