Kako se gaji spanać?

Spanać

Gajenje spanaća je u našij zemlji odavno popularno. To je biljka koja se, nakon što se poseju semenke, za kratko vreme pojvaljuju prvi listovi u plastenicima.

Potražnja za ovom kulturom svakodnevno raste, što znači da vas neće nauditi da naučite kako da gajite spanać u bašti.

Izbor zemljišta

Najbolje da gajite spanać na plodnoj i dobro dreniranoj zemlji. Preporučuje se da se gaji na pseku, glinenom sloju ili glinenoj zemlji. Važno za kvalitet biljke je kiselina - optimalna Ph vrednost je 6.7-7.0.

Ako ga zasadite na veoma kiselom zemljištu, rizikujete da izgubite spanać. Teško zemljište iziskuje uvođenje organskih preparata. Krečničko ili karbonatno zemljište nije doboljno dobro, zato što nema potrean nivo gvožđa.

U reonu gde nema humusa, stavlja se mineralno đubrivo pre setve: 10-13 g kalijuma, 5-6 g fosfora i oko 10 g azota. Ova doza dodataka se meri na kvadratnom metru.

Setva spanaća

Najpopularniji način da se spanać gaji je iz semena.

Za spanać se zemljište priprema prethodno tokom jeseni. Za vreme kopanja zemljišta se uvodi određeno đubrivo - kalijum, fosfor i kompost. Jedna trećina standardne doze azota se takođe može staviti u zemljušte. Tokom proleća, pre setve, zemlja se kultiviše za setvu i dodaje se preostala doza azota.

Setva se izvrašava u nekoliko etapa, tako da možete dobiti sveže zelene listove tokom sezone, da duže traju i bez prekida. Pred kraj avgsta ili čak prve polovine septemba, kultura se seje u zemlju. To je vreme da biste dobili zelene strukove u rano proleće.

Ako posejete u početku jedeni, dobićete prve listove pre prvih mrazeva.

Pre setve, semenke spanaća treba pravilno da se pripreme, da bi rezultati bili dobri. Potapanje na nekoliko sati u vodu nije dovoljno, pošto semenke slabo upijaju vlagu. Za pripremu se koristi topla voda, oko 25 stepeni. Nakon dva dana u vodi, semenke su gotove. One imaju početnu vlažnost i seju se u zemlju.

Postoji nekoliko načina za setvu - na grebenima i redovima. Prvi se koristi ako je zemlja teška, a drugi za svaku zemlju. Semenke se zasade u malu dubinu, oko 2-3 cm, a između redova budućeg zeleniša treba da bude razmak oko 25-30 cm.

Briga o spanaću

Spanać

Na prvom mestu, treba da pratite biljku i da se brinete o njoj. Treba da budu čiste od korvova. Zalivajte. Nemojte dozvoliti da se zemljište isuši tokom toplog vremena.

Potrebno je i da proredite spanać, da bi dobio dovoljno svetlosti.

Listove možete brati kada je u fazi 7-8 listova.

Listove možete čuvati skoro jednu nedelju. Tokom ovog perioda, on treba da se čuva i konzumira odmah.

Ako treba da ga čuvate duže vremena, možete da ga zamrznete u zamrzivaču.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji