Hrana bogata triptofanom

Sirevi

Jedna od životno važnih aminokiselina, koje ljudsko telo koristi je da sintetizuje proteine, koji je poznat kao triptofan. Kada se konzumira hrana koja je bogata triptofanom, on se pretvara u vitamin B3 iz jetre, što vodi do balansiranog nivoa ovog vitamina u potoku krvi.

Triptofan je preteča serotonina. On pomaže regulisanju spavanja, apetit i raspoloženje. Kada konzumirate hranu bogatu triptofanom, nivo serotonina se povećava u telu. Konzumiranje hrane, bogate triptofanom se koristi u tretiranju raznih stanja, kao što je depresija, osećaj nespokojstva i nesanica.

Nedostatak ove aminokiseline može da dovede do gubitka težine kod beba i dece. Kada se konzumira hrana, koja je siromašna triptofanom, dolazi se do deficita vitamina B3, koji može da dovede do pelagre. Ishrana sa niskim sadržajem triptofana može da rezultira niskim nivoom serotonina, zbog čega može doći do gojenja, prejedanja, depresije i niskg nivoa koncentracije.

Kako da povećate nivo triptofana

Ako imate nedostatak triptofana, konzumiranje hrane koja ga sadrži, neće biti dovoljno samo od sebe. Razlog se krije u činjenici da truge aminokiseline, kao što je tirozin, histidin i levicin će biti u konfliktu sa triptofanom da bi došli do mozga. Zato, ako uzimate hranu bogatu proteinima, povećaćete nivo drugih aminokiselina i redukovaćete one sa triptofanom Ipak možete uraditi nešto.

- Konzumirajte dodatke u ishrani, koji sadrže triptofan

- Uzimajte namirnice bogate triptofanom naštinu

- Uzimajte samo one namirnice, bogate triptofanom, koje nisu u konfliktu sa ostalim proteinima i aminokiselinama.

Hrana bogata triptofanom

Treba da znate da su aminokiseline gradivni blokovi proteina i pomažu neurotransmisiji poruka od i do mozga. Ponekad neka hrana vas tera da budete mirni, a drugi put vas tera da budete pospani. Ovo su neke namirnice koje sadrže triptofan. Neki ljudi se na primer osećaju umorni nakon konzumiranja pečene ćurke, pošto je ona bogata ovim aminokiselinama. Ostale namirnice, bogate triptofanom, su sledeće:

Mleko

Mleko - konzumiranje mleka pre spavanja je dobra ideja. To će vam dozvoliti da spavate dobro. Sojino mleko je takođe dobar izvor triptofana.

Meso - i crveno, i suvo meso, kao što je teleće, ovčije, pileće i ćureće je bogato triptofanom.

Sir - dodajte sir u dnevnu ishranu. Možete koristiti razne sireve - sitan sir, čedar, švajcarski sir, tofu i drugi. Grijer, varijanta švajcarskog je mnogo bogata triptofanom.

Druge namirnice, bogate triptofanom, uključuju banane, sve orašaste plodove, ribu, jaja, kiselo mleko, pečene semenke bundeve, susam i seme suncokreta. Konzumiranje crevenog i braon pirinča će pomoći da povećate triptofan u potok krvi.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji