Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo domaće suvo grožđe

Kako da napravimo domaće suvo grožđe

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Suve grožđice

Da biste sami pripremili suvo grožđe, koristite samo grožđe bez semenki. U suprotnom, semenke će promeniti ukus suvom grožđu i biće gorko.

Stavite 5 litara vode, dodajte u nju sto grama sode za hleb. Stavite grožđe unutra da vri ne duže od tri sekunde.

Zato se preporučuje da stavljate jedno po jedno puce. To radite da biste odvojili nevidljivi sloj voska sa kojim se obrađuje voće da bi bilo izdržljivije.

Osim toga, tako se u zrnu stvaraju mikroskopske rupice kroz koje će da isparava vlaga. U protivnom, sušenje će oduzeti mnogo vremena.

Suvo grožđe

Izvadite grožđe iz šerpe, ostavite da se ocedi voda i otkinite zrna. Ako su zrna krupnija, isecite ih na pola.

Sušite grožđe na provetrivom mestu na rešetki ili situ. Gotovo suvo grožđe rasporedite u staklene tegle i dobro zatvorite da ne ovlaži.

Ne preporučuje se da sušite na suncu, pošto privlači previše insekata, koji žele da isisaju slatki sok iz zrna grožđa.

Ako ga ostavite napolju, suvo grožđe može da ovlaži od slučajne kiše ili da istruli, što će dovesti do uništavanja velikod dela zrna grožđa.

Možete da ga sušite i u rerni, ali za to je potrebno dosta strpljenja. Treba da sušite nakon termičke obrade sa vodom i tokom nekoliko sati na temperaturi od oko 30 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest