Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo krokan za tortu

Kako da napravimo krokan za tortu

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Torta

Krokan za tortu (grilijaž) predstavlja originalni, ukusni i lep posip za tortu, koji je čini pravim užitkom za oko. Savršen krokan za tortu se priprema sa orašastim plodovima.

Tajna pripreme krokana je u ugrevanju šećera. On se ugreva na tihoj vatri u šerpi dok ne dobije zlatnobraon boju.

Nakon toga u šećer dodajemo sitno iseckane orašaste plodove - to mogu biti bademi, pistaći, orasi ili kikiriki. Sve se dobro promeša da bismo dobili homogenu smesu.

Nakon toga šećer sa orašastim plodovima sipamo preko folije, prethodno namaznu uljem. Karamelizovanu smesu rasporedimo uz pomoć drvene spatule.

Torta sa krokanom

Nakon što se ohladi, uz pomoć oklagije karamelizovani šećer sa orašastim plodovima izmrvimo na sitne komade. Sa ovim komadima posipamo tortu, nakon što je namažemo kremom.

Postoji mnogo različitih načina za pripremu krokana. Za posipanje jedne torte je dovoljan maslac na vrh noža, 60 g šećera i 125 g mrvljenih orašastih plodova.

Sve ugrevamo na tihoj vatri i neprestano mešamo. U trenutku kad šećer dobije karamel boju, smesu namažemo preko uljem namazane folije.

Osim sa oklagijom, krokan možemo samleti u blenderu, u uređaj stavljamo velike komade hladne karamelizovane smese sa orašastim plodovima.

Ukoliko nemamo orašastih plodova, krokan pripremamo sa šećerom i malo masnoće. Nju dodajemo da se šećer ne zalepi na dno šerpe. Nakon karamelizovanja šećera rasporedimo šatpulo preko falolije namazane masnoćom i izmrvimo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest