bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za pripremanje slanine

Saveti za pripremanje slanine

Saveti za pripremanje slanine

Da biste napravili dobru domaću slaninu, kažu da je najvažnije da imate hladan prosor gde možete da je stavite, mnogo soli, sa kojom ćete je posudi i naravno - dobar materijal.

Evo nekoliko koraka u kojima možete da pripremite slaninu:

Koža slanine

Ovde mnogo zavisi od želja, Neki ljudi voće sa kožom, neki bez. Ako ste vi iz druge grupe, pažljivo odvojite kožu. Možete koristiti tanak i oštar nož.

Posuda

Domaća slanina
Fotografija: Vanya Georgieva

Izaberite odgovarajuću posudu za čuvanje. Najbolje da bude drvena, ali može i plastična. Sa plastičnom treba da pazite, zato što neke ispuštaju mirise.

Usoljavanje i konzervisanje slanine

Na dno posude stavite nekoliko prstiju morske soli.

Pritisnite slaninu prema solju sa kožom na dole, pritisnite dobro. To je potrebno da ne ostaje mesta za vazduh između slanine i soli.

Nakon što poređajte prvi red, sipajte ponovo dva prsta soli i poređajte drugi red. Pratite ovaj redosled dok ne napunite posudu ili dok ne potrošite slaninu.

Ostavite da odstoji između 10 dana i dve nedelje, nakon toga prelijte salamurom. Pripremite je tako što skuvate slanu vodu (na svakih 6 l vode dodajte 2 kg soli). Kuvajte 10-ak minuta, ostavite da se ohladi i prelijte. Pritisnite kametom da ne ispliva iznad vode.

Nemojte zaboraviti da ne treba da štedite so. Usoljena slanina ima sposobnost da uzme samo onoliko koliko joj je potrebno. Ne postoji opasnost da presolite.

Dimljena slanina

Dimljena slanina se priprema na sličan način kao u gornjem receptu. Nakon što usolite slaninu i ostavite je da odstoji 10 dana, dolazi red na dimljenje. Međutim, za to vam treba specijalan soba.

Slanina
Fotografija: Tsveti Hadjipetkova

Zakačite slaninu i ispod zapalite vatru. Nakon što se razgori, sipajte strugotine da se samo dimi i puši. Ne treba da ima plamenova. Proveravajte često vatro. Što više slanine imate, duže će se dimiti, vreme može da bude i do 24 sata.

Naravno, u današnje vreme postoje i uređaju za dimljenje slanine sa kojima ovaj proces može da se izvede i u gradu.

Pratite instrukcije proizvođača.

Nakon što bude gotova, domaću pripremljenu slaninu ostavite da se ohladi. Uvijte u odgovarajuće pakovanje i čuvajte u frižideru ili zamrzivaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji