Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Italijanski sosevi za špagete

Italijanski sosevi za špagete

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Bolonjeze

Sos koji se servira uz špagete ne treba da bude mnogo gust. Jedan od klasičnih italijanskih soseva za špagete je sa pavlakom.

On se priprema lako i dodaje se direktno u šerpu u kojoj su se kuvale špagete. One su mnogo ukusne i sa pesto sosom. Sosevi sa raznim povrćem takođe daju sasvim drugačiji ukus špageta.

Ali najpopularniji je sos sa mlevenim mesom za špagete, koji može da bude crven ili beo. Potrebno je 300 g mlevenog mesa, 2 glavice luka, 3 čena belog luka, 3 supene kašike maslinovog ulja ili ulja, 100 g kečapa ili 100 g pavlake, u zavisnosti od toga da li želite crveni ili beli sos birate kečaš ili pavlaku.

Zeleni sos

Sos se priprema tako što se luk seče na kockice i prži u masnoći dok ne dobije zlatnu boju. Dodajemo sitno iseckan beli luk i takođe pržimo dok ne dobije zlatnu boju.

U prženi luk i beli luk dodajemo mleveno meso i pržimo, gnječimi viljuškom. Mleveno meso pržimo 15 minuta, mešamo i gnječimo viljuškom. Dodajemo kečap ili pavlaku i sos dinstamo još 5 minuta, stavljamo poklopac na tiganj.

Sos Bolonjeze je takođe veoma popularan. Dobro je da pripremite mešano meso od svinjetine i teletine. Za prirpemu je potrebno 2 čena belog luka, 1 supena kašika maslinovog ulja, 25 g maslaca, 1 glavica luka, 1 šargarepa, 100 g suve salame, 500 g mlevenog mesa, 300 ml svežeg mleka, 300 ml belog vina, 2 supene kašike paradajz pirea, 400 g konzervisanog paradajza, origano, so, biber.

Beli luk iseckamo, šargarepu i luk iseckamo na kockice i sve propržimo 3 minuta u smesi od maslinovog ulja i maslaca. Dodajeml mleveno meso i pržimo 5 minuta dok ne dobije braon boju. Dodajemo mleko i stavljamo sos da vri 10 minuta.

Fetučini Alfredo

Dodajemo ceo paradajz i paradajz pire, biber i so i kašikom gnječimo paradajz. Dodajemo vino, sos vri 10 minuta, sos poklopimo i krčka se na tihoj vatri sat i po, mešamo. Poslednjih 10 minuta dodajemo komade salame i origana.

Sos od pavlake za špagete se priprema od 250 g pavlake, 50 g maslaca, 150 g slanine, 150 g kačakvalja, 1 čena belog luka, soli i bibera. Ovaj sos ima strukturu somota i veoma je ukusa. Priprema se tako što se slanina sitno iseckan i prži u maslacu.

Dodajemo pavlaku i sos kuvamo 7 minuta. Dodajemo rendani kačkavalj i isečeni beli luk, so i biber. Kad se kačkavalj rastopi, sos je gotov. Sipamo ga u šerpu u špagete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest