Tajna prirpeme savršenog testa za gurabije

Gurabije

Teško da postoji dete, a čak i odrastao čovek koji sa nestrpljenjem ne čeka sveže pečene, aromatične, mirisne i tople gurabije.

Nezavisno da li su pripremljene na ovaj specijalni povod ili su deo svakodnevnog menija, one su radost za male i velike.

Ako ipak pripadate manjini, koji nije naučila kako da priprema gurabije, mi ćemo vam pomoći i otkriti tajnu savršenog testa za gurabije. Evo šta je važno da znate o njemu i kako da ga pripremate.

1. Uvek koristite sveže proizvode prilikom pripreme testa za gurabije;

2. Uvek prosevajte brašno nekoliko puta, da bi gurabije bile mekše;

3. Izvadite potrebne proizvode za testo iz frižidera nekoliko sati pre upotrebe, da bi dobili sobnu temperaturu;

4. Prilikom pripreme testa za gurabije nemojte koristiti amonijačnu sodu, nego samo sodu bikarbonu, pomešanu u kiselom mleku;

5. Kad ređate gurabije u pleh, uvek ostavite dovoljno mesta između njih, zato što će dosta da narastu. Najbolje da ih stavite na papir za pečenje, da uštedite vreme čišćenja pleha;

6. Gurabije pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Za vreme pečenja vrata rerne se ne otvaraju, zato što u protivnom neće narasti;

Gurabije s mlekom

Da biste napravili obične i brze gurabije, potrebno vam je 4 jajeta, 1 umućeno žumance, 1 šolja šećera i šećer za posipanje gurabija, 1 šolja kiselog mleka, 1 kašičica sode, 3/4 šolje rastopljenog maslaca, 1 kesica vanile i onoliko brašna koliko će upiti testo (ne više od 1 kg).

Nakon što prosejete nekoliko puta brašno, u centru napravite udubljenje i sipajte kiselo mleko, u kojem je rastvorena soda, jaja, šećer, maslac i vanilu.

Mešajte viljuškom koliko je moguće, a posle ručno dok ne dobijete mekano testo. Dobro je da ostavite da odstoji oko 30 minuta, nakon toga oblikujte gurabije, pecite ih u rerni i kad budu gotove namažite umućenim žumancem i pospite šećrom.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji