Saveti prilikom prirpeme lososa

Saveti za pripremanje lososa

Mnogo materijala je napisamo o zdravim koristima konzumiranja lososa, a ako ponovo počnemo sa ovom temom, verovatno bismo vam dosadili. Razmislite koliko se mudrosti kruje u rečima pisca Venceslava Konstantinovog, koji je rekao da je najzdravija hrana ukusna. Evo zašto što ćemo vam ovde predložiti nekoliko saveta što se tiče pripreme lososa, da ne bi on bio samo zdrav, nego i ukusan.

1. Najdosadnije kod konzumiranja ribe je činjenica da dok se hranite, treba da se "borite" sa otklanjanem kostiju. Ukoliko ne uzimate file lososa bez kostiju, preporučujemo vam da prethodno odvojite kosto kako biste mogli da uživate u ovoj veličanstvenog ribi maksimalno. To se dešava tako što koristite fina klešta ili čak pincete i vadite pažljo kosti u pravcu kako su raspoređene na telu lososa.

2. Možda smatrate da treba da odvojite i kožu lososa, ali vam to ne preporučujemo. Kada ga pripremate na roštilju, tiganju ili rerni, ona će čuvati meso da ne izgori. Nakon što bude gotova, nećete imati problema sa odvajanjem kože, koja se za razliku od kostiju lako odvaja kad riba bude gotova.

Pripremanje lososa

3. Česta greška prilikom prirpeme lososa je da treba da bude dugo termički obrađen. Da se riba ne raspada ili da ne liči na kašu, stavite je kratko u tiganj ili na gril, na visokoj temperaturi i tek nakon toga (ako je potrebno) ostavite da se peče u rerni, ali na niskoj temperaturi.

4. Koliko god da volimo da jedemo ribu, uvek se plašimo da će nam kuhinja upiti miris ribe. Ako kuvate lososa za riblju čorbu ili želite da je dinstate, dodajte u vodu aromatične trave, sok od limuna ili malo belog vina. Na taj način ćete svesti neprijatne mirise na minimum. Ova tehnika se može koristiti za pripremu svih riba, ne samo lososa.

Pašteta od lososa

5. Dosadio vam je pripremljeni losos? Nemojte ga bacati i davati mački. Stavite je u frižider i sledećeg dana od njenih ostataka pripremite salatu po izboru, namaz od lososa ili apetitne i zdrave sendviče za doručak.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji