Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pesto Đenoveze - simbol italijanske kuhinje

Pesto Đenoveze - simbol italijanske kuhinje

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
472
Tradicionalni pesto

Pesto đenoveze potiče iz čudesne italijanske oblasti Ligurije - raskrsnice i mesta susreta mnogih kultura od davnina.

Ligurija se nalazi na obali mora, a u prošlosti je tamo postojala velika luka, koja je bila cilj stotinama brodova iz celog sveta. Upravo zbog toga recept za pesto đenoveze uključuje toliko različitih elemenata - bosiljak i maslinovo ulje iz Italije, pinjole iz Indije, so iz mora.

Ligurijci neguju svoju veliku strast prema pestu i njegovom glavnom sastojku, svežem širokolisnom bosiljku, koji italijani zovu Basilico. Iako u svojoj kuhinji uveliko koriste sve sveže bilje i lisnato povrće, bosiljak ih najviše inspiriše. U Liguriji je pesto svuda: u kućama, u izuzetnim i poznatim restoranima, u picerijama, u kafanama, u prodavnicama.

Svaki dom i svaka domaćica priprema pesto na svoj način, tako da ne postoji jedan, jedini originalni recept za ovaj ukusni sos.

Na sveopšte iznenađenje, za jedinstveni ukus pesta nisu zaslužni sastojci, koji su već dostupni u svim krajevima sveta, već je to proporcija između njih i specifični način pripreme.

Pesto

Ime sosa potiče od načina pripreme u avanu sa tučkom, koji nazivaju pestelo (pestello). Tučak je od šimšira, a avan od mermera. Tako to zahteva i diktira tradicija.

Jer, prema istoj toj tradiciji, bosiljak ne bi smeo da dođe u dodir sa metalnim sečivom, jer lišće potamni od dodira sa njim. Uz to, postepeno i sporo gnječenje tučkom najpotpunije oslobađa i otkriva ukuse koji se kriju u listovima bosiljka.

Italijanske domaćice poznate su po tome što kuvaju sve na oko. Ali, ipak, kako bi bilo nekih proporcija, evo šta je potrebno za 4-5 porcija pesto đenovezea: 3 veze bosiljka, 1 čen belog luka, 1 kašika pinjola, 1 kašika sira pekorino, 1 kašika parmezana, 5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja, prstohvat soli, prstohvat crnog bibera.

Malo dalje od tradicije su sve ostale varijacije pesta. A njih je zaista mnogo: pesto sa sušenim paradajzom, sa različitim vrstama orašastih plodova, sa kaparima i inćunima, sa rukolom.

Opcije su zaista raznolike i kreću se od arome belog luka i bosiljka do savršeno lagane varijante sa kiselom pavlakom ili rikota sirom, koje su pogodne za garniranje ribe i povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest