Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za pečenje povrća

Saveti za pečenje povrća

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Povrće

Povrće treba dobro da se pripremi pre nego što se ispeče - pažljivo da se očisti i da se iseče na odgovarajuću veličinu. Evo i nekih saveta prilikom pečenja povrća.

Jedan dobro balansiran režim ishrane treba da sadrži adekvatne količine povrća i voća, kao i drugih namirnica. Povrće i voće ne samo da sadrži izuzetno neophodne hranljive materije, već sadrži i antioksidanse koji igraju ulogu u zaštiti organizma od nekih bolesti.

Ukoliko nameravate da smršate, uključite dosta povrća i voća u svoj režim ishrane, obzirom na to da ono sadrži malo kalorija i masti. Uz to, povrće je bogat izvor vlakana, koja pomažu u održavanju sistema za varenje zdravim i regulišu pokretanje creva.

Metode spremanja povrća

Postoji mnogo metoda spremanja povrća. Ono može da budu skuvano u vodi (uključujući i druge sastojke za ukus), isprženo ili pečeno. U prethodnim metodama spremanja, rastvorljivi vitamini u povrću su se gubili - na primer prilikom kuvanja. Pored toga, kuvanje povrća je spor proces i oduzima vreme. Kada pak pržimo povrće, povećavamo unos kalorija. Najbolji način da se sačuvaju hranljive materije u povrću jeste da se ispeče kako treba.

Povrće na roštilju

Saveti za pečenje povrća na roštilju

Pečenje povrća na roštilju je jednostavan i brz način spremanja povrća. Prilikom pečenja postoji verovatnoća da se neravnomerno ispeče ili da izgori, kao i da spadne sa roštilja. Svi ovi problemi mogu da se izbegnu ukoliko pratite korisne savete koji su ovde opisani.

Prvo, izaberite odgovarajuće povrće za pečenje na roštilju. Možete da izaberete vrste koje sadrže manje vode, kao što su na primer pečurke, kukuruz na klipu, krompir, šargarepa, tikvice, luk, špargle. Dobro operite i očistite povrće i ostavite ga na otprilike 10-15 minuta da se osuši (ukoliko je to moguće).

Pečeno povrće

Povrće isecite i poređajte tako da se njihova maksimalna površina nalazi na roštilju. Veće možete da isečete na dva dela ili pak na kriške. To će pomoći u bržem i ravnomernom kuvanju. Što se tiče šargarepa i drugog tvrdog povrća, poparite ga na nekoliko minuta pre nego što ga ispečete ili ga pak isecite na tanke kriške. Da biste sprečili spadanje manjeg povrća ili kriški, možete da ih stavite na metalne ražnjiće.

Uključite dosta vrsta povrća prilikom jednog pečenja, tako da možete servirati jelo od pomešanog povrća. Nakon toga spremite roštilj da bude na srednje zagrejanoj temperaturi. Da biste sprečili pregrejavanje roštilja - možete da proverite dostignutu temperaturu tako što zadržite ruku na 7-8 cm iznad roštilja. Ako možete tako da držite ruku tokom 4-5 sekundi, onda je roštilj srednje zagrejan.

Takođe možete koristiti foliju - kako biste uvili povrće i kako biste ga stavili na roštilj. Ili pak da koristite masnoću ili marinadu kako biste izbegli lepljenje povrća za roštilj. Možete blago da ih premažete maslinovim uljem (ili uljem po vašem izboru) ili marinadom i da ih stavite na roštilj.

Prvo stavite povrće koje oduzima više vremena da bi bilo gotovo - kao što su krompiri i šargarepe. Čim stavite povrće na roštilj, s vremena na vreme ga okrećite (ili kada je neophodno) i premazujte ga masnoćom ili marinadom.

Možete proveriti da li je povrće gotovo ili nije pomoću viljuške ili noža. Povrće je gotovo ukoliko možete lagano da se probode. Začinite po vašem ukusu solju i biberom i servirajte ga dok je vruće.

Pečeno povrće možete poslužiti kao glavno jelo ili da ga uključite kao garnirung ili predjelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest