Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi testo za keks?

Kako se pravi testo za keks?

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Gurabije

Keks je ukusan i deci i odraslima, oni su sjajan desert i ukras na stolu. Čaj i kafa su ukusniji uz keks.

Keks u obliku raličitih životinjica i interesantnih figurica je neverovatna radost za decu. Brašno za keks treba da bude visokog kvaliteta.

Soda za hleb dodata s vrha noža pomaže da se dobije mekanije testo i zlatkasta boja keksa. Ne treba preterivati sa sodom, s obzirom da ona ima specifičan ukus. Da bi se izbegao ovaj ukus i aroma, u sodu dodajte nekoliko kapljica limunovog soka ili sirćeta.

Ponekad testo je toliko meko, a i raspada se, tako da se od njega ne mogu oblikovati čak ni jednostavne kuglice. Takvo testo se stavlja u frižider na nekoliko sati.

Da bi keksići bili boje ćilibara, pre pečenja ih premažite umućenim žumancem. Kako bi se sprečilo da mak ili neka druga vrsta posipanja spadne s površine testa, testo se premazuje jajetom i pomoću male oklagije semenke se lagano utiskaju u testo.

Tanko razvijeno testo se peče ne više od desetak minuta. Jedan od jednostavnih recepata za keks zahteva 200 grama brašna, 100 grama maslaca, 50 grama šećera, 2 supene kašike pavlake ili kiselog mleka, 1 supenu kašiku kakaa, 1 jaja, 2 ohlađena belanca, umućena sa malo šećera.

Isecite omekšali maslac, pomešajte ga s brašnom, šećerom, jajetom, pavlakom i kakaom i ostavite testo na pola sata u frižider. Razvijte testo, isecite ga na pravougaonike ili isecite figurice pomoću kalupa i poređajte ih u nauljenu tepsiju. Svaki keks ukrasite umućenim belancem i pecite u zagrejanoj rerni.

Mešenje testa

Veoma je ukusan keks sa bademima. Potrebno vam je 200 grama badema, 6 belanaca, pola šolje brašna, 1 šolja šećera.

Prelijte bademe ključalom vodom, očistite ih od kožice i osušite. Istucajte ih u avanu, dodavajući u porcijama šećer i belance. Promešajte sve i zagrejte na ringli.

Ohladite, dodajte brašno i promešajte. Pomoću šprica napravite krugove u tepsiji obloženoj folijom. Pecite dvadeset minuta na 120 stepeni. Gotov keks premestite zajedno sa folijom na vlažnu krpu i nakon nekoliko minuta oni će moći lako da se sklone.

Veoma je ukusan i keks od vanile. Potrebno vam je 350 grama brašna, 200 grama hladnog maslaca, 125 grama šećera u prahu, 2 vanile, 2 žumanca.

Isecite maslac i postepeno dodajte brašno, nastavljajući sve vreme da sečete nožem. Brašno sa maslacem će se pretvoriti u mrve.

Dodajte šećer u prahu, vanilu i žumanca dok se smesa ne pretvori u testo bez grudvica. Razvijte testo, isecite keksiće i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest