bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta predstavlja jasminov pirinač

Šta predstavlja jasminov pirinač

Jasminov pirinač

Jasminov pirinač je specijalna sorta pirinča dugog zrna, koji raste u planinskim predelima severoistočnog Tajlanda. Raste samo od septembra do decembra, zaliva se od kiše i čiste planinske vode. Kao rezultat toga je blistavo belo i aromatičan pirinač.

Samo pirinač koji se gajen na Tajlandu i to u prirodnim uslovima, zalivan planinskom vodom i kišnicom, može da se nazove jasminov pirinač.

Njegova zrna su glatka, sjajna, svilenkasta. Svako zrno ima crticu po dužini kroz sredinu, zazo se prilikom prirpeme lako raspukne i to daje kuvanom pirinču neverovatno nežan i delikatam miris.

Kuvani jasnimov pirinač postaje mek i beo kao sneg. On ima nežan i aromatičan ukus i često se servira bez dodataka, kao glavno jelo.

Jasminov pirinač sa morskom plodovima

Tajna pripreme jasminovog pirinča se sastojci u tome da se prilikom kuvanja koristi minimalna količina vode. Tajlandski majstori čak peru zrna pirinla, vezuju ih u parče tkanine i kuvaju na pari.

Prilikom kuvanja jasminovog pirinča se poštuju proporcije čaša pirinča na čašu i po vode. Šerpa se stavlja na vatru i dobro zatvara, kuva se 20 minuta na tihoj vatri. Posle se seče viljuškom o stavlja da stoji 5 minuta. Onda se može servirati.

Prilikom kuvanja jasminov pirinač se ne lepi i ostaje lagan i vazdušast. On se bukvalno sipa na tanjir i svako zrno je posebno. Često se jasminov pirinač servira sa voćem i slatkim sirupom.

Jasminov pirinač odlično ide uz ananas ili sos od škampa, takođe i sa povrćem i ribom. Jasminov pirinač ne treba da se meša sa senfom ili medom, zato što oni ubijaju njegov miris.

Jasminov pirinač odlično ide sa morskim plodovima, ali se ne dodaju teški sosevi, zato što će ubiti njegov fin miris koji se jedna oseća.

Ako volette razne vrste pirinča, možemo vam predložiti neke od naših recepata sa pirinčem, kao što su: punjene paprike sa pirinčem, paelja, klasičan rižoto, sutlijaš, suši ili posni pirinač. Šta god da odaberete, biće ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji