Lekovita svojstva pirinča

Pirinač

Ako redovno jedete pirinač, to će vas sačuvati od mnogih hroničnih bolesti, a i značajno ćete poboljšati spoljašnji izgled. Pirinač sadrži vitamine iz grupe B, koji su mnogo važni za nervni sistem, za lepu kosu i zdrave nokte.

Ovaj vitamin je važan i potreban element u procesu metabolizma. Pirinač sadrži važne aminokiseline, koji pomažu stvaranju novih ćelija.

Pirinač sadrži belančevine, a osim toga - kalijum, cink, gvožđe, jod i kalcijum. Pirinač je veoma koristan za ljube koji žele da smršaju. Ipak, ne treba preterivati sa pirinčem, sato što sadrži natrijum.

Pirinač je mnogo hranljiv zbog sadržaja skroba. U pirinču ima mnogo vitamin, a takođe i selena.

Pirinač je koristan za pluća, odvarak od pirinča se koristi za lečenje bronhitisa i bronhhijalne astme.

Pirinač dobro utiče na stomak i creva. Odvarak od pirinča prekida dijareju, a kuvan u svežem mleku čisti creva. Pirinač, kuvan sa kravljim maslacem je veoma koristan za želudac.

Skuvani pirinač

Pirinač se koristi kao antitoksično dejstvo i dejstvo koje smanjuje temepraturu kod angine, gripa, pneumonije. U te svrhe se u napitak dodaje menta.

Pirinač deluje smirujuće na nervni sistem. Osim toga, on oporavlja biohemijski balan organizma. Pirinač je koristan kod bolesti bubrega i bešike. Konzumiranje pirinča je dobro sredstvo za čišćenje želuca, creva, polnog sistema, zglobova i tkiva.

Nakon bolesti, pirinač oporavlja apetit. Potpuno čišćenje organizma sa pirinčem radi se u trajanju od dve nedelje ili mesec dana. Za kurs lečenja je potrebno onoliko kašika pirinča koliko godina imate.

Sipajte pirinač u veliku teglu, prelijte hladnom, prekuvanom vodom i ostavite u frižderu. Svakog jutra odlivajte malo vode i uzimajte jednu prepunu kašiku piirnča, na prazan stomak, nakon što se skuva samo sa vodom. Nakon konzumiranja kuvanog pirinča, 1 sat se ništa ne jede i ne pije.

Dodajte malo prekuvane hladne vode u teglu i ponovo vratite u frižider. Procedura se ponavlja svakog dana dok ne pojedete ceo pirinač.

Pošto ste već upoznati sa pirinčem, predlažemo vam neke proverene recepte za pirinač, koji vrede da se nađu na vašoj trpezi, kao što su tradicionalne punjene paprike sa pirinčem, kupus sa pirinčem, krhko meso sa pirinčem, klasičan spanać sa pirinčem, teletina sa pirinčem, a zašto ne i klasični sutlijaš. Neka vam je slatko!

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji