Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pravilno začinimo pečeno pile?

Kako da pravilno začinimo pečeno pile?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Kako da pravilno začinimo pečeno pile

Pečena piletina odlična je ideja za jelo u bilo koje doba godine. To je ne samo ukusno, već je i zdravo jelo, jer je meso pernatih životinja lagano i hranjivo, ne sadrži štetne masti.

Sam recept za pečeno pile u rerni izgleda jednostavan i čini se da predstavlja siguran uspeh. To nije uvek slučaj. Meso može postati suvo, bezukusno ili tvrdo. Gde je ukusna kožica i sočno i mirisno meso?

Vrlo je verovatno da je neuspeh uglavnom posledica nepravilnog načina upotrebe začina, pored ostalih grešaka u pečenju, izbora pileta lošeg kvaliteta, loše procenjene količine masnoće i drugih. Vratimo se začinima.

Ne bojite se da koristite začine, oni su tajna očaravajuće arome i neočekivano dobrog ukusa.

Da biste dobili željenu hrskavu koricu, važno je dobro posoliti pile. Kožu ptice treba svugde dobro utrljati solju. So se dodaje i u unutrašnjost pileta. So će učiniti koricu hrskavom.

Biber je osnovni sastojak pečenog pileta

Drugi obavezni začin je biber. Pomešan sa solju, mesu će dati čist i prijatan ukus. Ostali začini su lična želja i afinitet. Pogodni izbori su majčina dušica, ruzmarin, beli luk, limun i drugi.

Unutrašnjost pileta takođe se može napuniti začinima na celim grančicama. Usitnite čen belog luka, prepolovite limun ili ga presecite na četvrtine da dobijete ravnomerno začinjenu i aromatičnu piletinu.

Pre dodavanja aromatičnih začina, pticu je potrebno oprati i dobro osušiti. Preterana vlaga će pokvariti ukupni rezultat.

Recept za pečeno pile sa začinskim biljem

Pečeno pile

Namirnice:

1 celo pile

1 kašika maslaca

1 struk ruzmarina

1 struk korijandera

1 struk peršuna

po 10 listova mente i bosiljka

1 prstohvat kumina

3 čena belog luka

Priprema:

Začine sitno iseckajte, beli luk pasirajte. Pile se maže mešanim začinima i spolja i iznutra.

Pile se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, prekriven folijom, oko 60 minuta.

Skinite foliju, premažite pile maslacem i pecite još 20 minuta dok ne dobije zlatnu hrskavu koricu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest