Ideje za predjela i salate s patlidžanom

Ideje ya predjela i salate s patlidžanom

Patlidžan je tipično letnje povrće. On sadrži ogromnu količinu korisnih materija, među kojima su vlakna, kalijum, mangan, triptofan, vitamin K, magnezijum i vitamin C. On je jedan od jakih antioksidanasa u prirodi.

Ovo povrće je izuzetno zdravo za mozak i za cirkulatorni sistem, a ima dokazana svojstva za poboljšanje stanja hipertonije. Međutim, većini ljudi je teško da ga uključe u svoj meni, zato što ne znaju kako da ga spreme. Ovo je sasvim jednostavno, ukoliko imate ideje za konkretne recepte sa patlidžanom.

Na prvom mestu treba da znate da specifičan gorki ukus može da se ukloni ako isečete i posolite patlidžan, a nakon toga ga iscedite i isperete. Prilikom kuvanja možda će vam biti potrebno više masnoće, zato što on ima svojstvo da upija velike količine masti. On je deo nacionalne kuhinje mnogih zemalja, zato vam danas nudimo konkretne ideje za salate i predjela sa patlidžanom, s kojima ćete iznenaditi goste ili vašu porodicu.

Salata sa patlidžanom i paradajzom

Salata s patlidžanom
Fotografija: Анабел

Kao i većina, tako i je i ova salata sa patlidžanom jednostavna za pripremu. Za dve porcije potreban vam je 1 patlidžan i 2 paradajza. Isecite patlidžan na tanke trakice i kada ga posolite, ispecite ga u tiganju ili na roštilju. Isecite paradajz na krupne kocke, dodajte patlidžan, zajedno sa obilnom količinom peršuna i garnirajte usitnjenim miriniranim sirom. Po želji u recept možete uključiti i pečene paprike.

Salata sa patlidžanom i sirom Halumi

Ukoliko ovog leta želite da uronite u duh Grčke, ovaj recept za salatu sa patlidžanom je idealan za vas. Potreban vam je grilovani patlidžan, paradajz, krastavci, crveni luk, pečene paprike, avokado, sir Halumi i obilna količina maslinovog ulja. Prilikom pripreme ove salate važno je da na kraju pređete na sir, zato što kada se ohladi, gubi deo svojih kvaliteta ukusa. Servirajte ga individualno kao garnirung uz povrće.

Zelena salata sa patlidžanom

Potrebno vam je zelenolisno povrće - kupus, zelene salate, rukola. Dodajte izrendane šargarepe, marinirane pečurke, a na kraju - ohlađene grilovane tikvice i patlidžan. Idealan dresing za salatu je maslinovo ulje, balzamiko i malo sveže mirođije po ukusu.

Punjeni patlidžan

Punjeni patlidžan

Potreban vam je patlidžan isečen na pola, treba da izdubite njegovu unutrašnjost. Za punjenje vam je potreban oguljeni paradajz, sir, maslinovo ulje, sveži bosiljak. Sve ovo isecite na kockice, promešajte, začinite sa malo crnog bibera i dodatnom količinom maslinovog ulja. Patidžan punite smesom. Po želji odozgo možete da izrendate malo kačkavalja, a nakon toga punjeni patlidžan pecitie na 180 stepeni dok ne bude gotov.

Predjelo sa patlidžanima picama

Recept za predjelo sa patlidžanom koji se jednostavno pravi, prilikom čega vam je potreban sirov, posoljen i isceđen patlidžan. Bezbroj je varijacija, ali vam preporučujemo imitaciju italijanske pice Margarita, ali bez ugljenih hidrata iz korice.

U velikoj tepsiji krišku patlidžana premažite sos paradajzom, odozgo izrendajte kačkavalj ili parmezan, a na kraju garnirajte svežim bosiljkom. Umesto kačkavalja možete izabrati mocarelu, a između sos paradajza da dodate kobasicu po vašem ukusu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok kačkavalj ne porumeni.

Predjelo sa patlidžanom tip Kapreze

Predjelo s patlidžanom

Potreban vam je sirovi patlidžan, isečen na kolutove, paradajz u kolutovima, sos pesto, mocarela. Jelo liči na klasičnu salatu Kapreze, odakle i potiče i njegov naziv, i priprema se na sledeći način: kriška patlidžana, kriška paradajza, pesto, mocarela. Obično se jedna porcija sastoji od tri takva reda, a cilj je da se dobije kula, koja će se završiti mocarelom, da bi prilikom pečenja sir mogao da se istopi i da vaše predjelo učini sočnim. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 15 minuta ili dok mocarela ne porumeni.

Patlidžan sa mlevenim mesom

Izaberite manje patlidžane kojima ćete iseći drške, a nakon toga ih izdubite. Pripremite smesu od mlevenog mesa, izrendanu šargarepu, luk i papriku, alevu papriku, beli luk, origano i obilnu količinu maslinovog ulja. Ova smesa se prethodno preprži u tiganju, a nakon toga njome se pune prethodno pripremljeni patličani. Peče se dok ne bude gotovo u prethodno zagrejanoj rerni - obično je potrebno otprilike 20 minuta. Dobija se izuzetno ukusno predjelo sa patlidžanom.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji