Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi sos od limuna

Kako se pravi sos od limuna

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190163
Sos od limuna

Sos od limuna je veoma svež i lagan, odgovarajući uz meso, pripremu meso pripremljeno na roštilju ili riblji file.

Predlažemo vam tri načina na koji možete da napravite ovaj ukusni sos.

Potrebni sastojci: 2 žumanca, kora 1 limuna i sok od pola limuna, 300 ml pilećeg bujona, 1 1/2 supena kašika kukuruznog brašna, 2 kašičice šećera, prstohvat đumbira.

Način pripreme: U maloj šerpi stavite koru od limuna i bujon da provri. Nakon što provri, ostavite da se dinsta 5 minuta na tihoj vatri.

Pomešajte sok od limuna i brašno kukuruzno i dodajte lagano. Dobijenu smesu kuvajte 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje.

Pomešajte žumanca i šećer u posebnoj posudi. Postepeno sipajte bujon, mešajte neprestano da se žumance ne preseče. Nakon što se ujejdnače temeprature obe smese, smesu od žumanca dodajte u bujon.

Ponovo vratite šerpu na vatru i kuvajte oko 10 minuta dok ne dobijete gust sos. Na kraju začinite đumbirom.

Sos od limuna II: 3 žumanca, sok od 1 limuna, 1 kašičica skroba, 3 supene kašike sitno iseckanog peršuna, so i biber.

Način pripreme: Pomešajte skrob sa 1 supenom kašikom hladne vode, a nakon toga dodajte žumanca. Promešajte dobro smesu i dodajte sok od limuna, biber i so, peršun. Dodajte 750 ml vode i ostavite dobijenu smesu da se zgusne na vatri. Mešajte neprestano.

Ako ne volite soseve sa jajima, naš treći predlog je sos baš za vas.

Potrebni sastojci: 200 ml svežeg mleka i 200 ml kiselog mleka, 1 limun, 1 supena kašika kukuruznog skroba, so i beli biber po ukusu.

Način pripreme: sastružite koru limuna, a dobijene trakice stavite u toplu vodu na 1 minuta. Nakon toga ih stavite u malu šerpu, dodajte sok od limuna, so i biber. Dobijenu smesu ostavite da se kuva 5 minuta i zgusnite sa skrobom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest