Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najštetnije navike u ishrani

Najštetnije navike u ishrani

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Navike u ishrani

Jedna od najštetnijih navika u ishrani jeste neprestano da jedete - ovo vodi do toga da počinjete neosetno da se prejedate. Ne postoji ništa loše da između zasebnih obroka pojedete malo kako biste održali nivo šećera u krvi.

Ali ako umesto da pojedete voće i povrće ili neku zdravu hranu vi prosto gutate hranu koja vam dopadne, tokom pola sata veoma brzo ćete izgibiti normalan ritam. Namirnice kao što su čips i skatkiši (torte sa pavlakom, čokoladni slatkiši, preliveni slatkiši) treba da se konzumiraju sa merom, zato što mogu da budu veoma štetne, ukoliko preterujete.

Da biste održali energiju u granicama normale, pojedite jedan zdrav sendvič, integralne krekere sa sirom, šaku suvog voća, sendvič sa avokadom, proteinske pločice ili orašaste plodova ili jednu šargarepu.

Veoma često ljudi mahinalno jedu nešto dok gledaju televiziju. Ako jedete pred televizorom, konzumiraćete predeset posto više hrane, nego za stolom.

Zato jedite pre nego što sednete pred televizor, ili ukoliko imate potrebu da nešto žvaćete dok jedete film, napravite zalihe velike količine sitno iseckanog povrća.

Žene veoma često posežu kao slatkišima i testu kako bi opravdale svoje loše raspoloženje. Ovo na kratko umiruje, ali se loše odražava kako na raspoloženje tokom narednih sati, tako i na struk.

Pre nego što posegnete ka torti sa kremom, razmislite šta je tačno pokvarilo vaše raspoloženje. Pokušajte da rečite problem, tako što se javite prijatelju ili odete u bioskop ili klub.

Dosta ljudi se tokom nedelje pravilno hrani, ali tokom vikenda se trpaju hranom kao da je nikada nisu videli. Tako picom sa sirom, prženim piletom, pohovanim piletom, krofnicama uništavaju ceo efekat petodnevne zdrave ishrane.

Pre nego što izađete sa prijateljima za vikend, jedite dobro kod kuće da se ne bi iskušavali štetnom hranom. I nemojte se baš toliko ograničavati tokom nedelje da se vikend ne bi pretvorio u vreme za pretrpavanje hranom.

Kiflice su štetna navika

Konzumacija pakovane hrane - koncentrovane supe, konzerve i zapakovani slatkiši/kroasani, kiflice, sitni kolači, ekleri/ mogu da postanu izvor naglog gojenja. Preferirajte sveže povrće i supe u snek barovima, spremljene od pravih namirnica, nego ono u konzervama i pakovanjima. Kao desert pojedite voće ili kiselo mleko.

Dosta ljudi se hrani u pokretu - dok vozi ili šeta. Tako neprestano osećaju glad, a i tove se suvom hranom. Ako nemate čak toliko vremena da jedete za stolom barem petnaest minuta tokom dana, gricnite orašaste plodove, suvo voće, sveže voće ili mlečne proizvode.

Veoma loša navika tokom obroka jeste da se brzo jede. Gutajući cele komade pice sa mesom, bez žvakanja, štetite vašem želucu. Kada jedete veoma brzo, mozak nema vremena da uspe da prosledi obrok i treba u više od dvadeset minuta da shvati da ste se najeli. U to vreme vi nastavljate u brzom tempu da gutate hranu.

Pokušajte da jedete sporije - tako ćete poštedeti vaš želudac i ješćete značajno manje. Ljubitelji slatkog treba da znaju da nekoliko bombona može da ih napune energijom, a nakon toga sledi nagli pad. Alternativa za bombone je suvo voće i slatki kornfleks.

Evo i najštetnijih navika u ishrani

Jesti jedom dnevno

Ovo je poremećaj ishrane. Brzina metabolizma se usporava i kilogrami se odlaži mnogo lakše. Čovek koji jede jednom dnevno čak to i ne oseti, zato što se telo adaptira i ovde se pojavljuju oni metabolički poremećaji i nagomilavanje viška kilograma.

Ove metaboličke promene menjaju telo i iz godine u godinu pojavljuju se suvišni kilogrami. Kada ljudi odlaze kod dijetologa, oni kažu da ne mogu ujutru da jedu, ai žele dijetu kako bi smršali i kako bi uveče mogli da jedu šta im se dopada, ali ni u kom slučaju ujutru. Ljudima nije jasno da su u potpuno pogrešnom sistemu, koji treba da bude promenjen.

Preksakanje doručka

Preskakanje doručka je štetna navika

Dosta ljudi obično preskače obroke. Tako nakon toga pojedu previše, a aktivnost im je smanjena. Ovo je veoma loša navika u ishrani. Da biste bili zdravi i mršavi, jedite ujutru. Tako ćete imati vremena da sagorite kalorije i osećaćete se energično.

Oni koji preskaču doručak, ne shvataju da imaju nižu produktivnost na poslu ili u školi, pažnja je niža. Ljudi koji propuštaju doručak, pate od loše koncentracije, ošamućenosti, razdražljivosti, promena u raspoloženju.

Kasna večera

Većina savremenih zauzetih ljudi se ne hrani u jedno te isto vreme, već kad imaju mogućnost za to. Mnogo puta večera je jedini trenutak kada mogu da jedu na miru. Nažalost, ovo se kasno dešava. Ljudi se smiruju kada se vrate kući sa porodicom i pojavljuje se bogata večera - pileće šnicle, ćuftice u sosu, ćevapčići sa garnirungom, punjene paprike sa mlevenim mesom, musaka sa prelivom - trpeza je pretrpana s toliko iskušenja, ko može da im odoli!

Uprkos tome što su pojeli dosta hrane i što su umorni, ljudi već ne mogu da prestanu da se hrane. Hrana ima funkciju da moduliše emotivni status, da ublaži sve bolove u toku dana. Pojavljuje se višak kilograma i niz problema, bez da shvatamo da imamo štetne navike u ishrani. U zavisnosti od ljudskim bioritmom, 4 sata pre spavanja je savršeno vreme za poslednji obrok; naravno, da nije baš bogata hrana i da bude bez teško apsorbljive hrane za miran san. San je veoma važan, kada je reč o kontroli težine.

Obroci sa štetnim hlebom

Hleb je osnovni deo bugarske trpeze i ni za koga nije tajna da često insistiramo na testu. Nažalost, hleb koji se nudi na tržištu sadrži i štetne sastojke. Pak belo brapno nije najzdravije. Zato preterivanje sa belim hlebom može da bude štetna navika u ishrani, koja šteti šećeru u krvi i vašoj težini. Trudite se da jedete više bezglutenskog hleba, integralni hleb, hleb sa semenkama, hleb sa orašastim plodovima, ražani hleb.

Peciva

Konzumacija užinica iz pekare i deserata od testa je tradicija na ovim prostorima. Pitice sa sirom, krofnice sa slatkom, uštipci, roščići, kiflice sa marmeladom i gurabijice, đevreci su deo jutarnjih obroka većine ljudi. Sve ove užinice sadrže belo brašno, kvasac, šećer i štetne masti. Kada se konzumiraju svakodnevno, to je jedna loša navika u ishrani.

Sokovi

Sokovi imaju visok sadržaj kalorija i imaju visok sadržaj šećera, vodeći ka gojenju. Oni treba umereno da se konzumiraju (po mogućstvu na žurkama), a ne da njima punimo rafove u kući. Česta upotreba sokova dovodi do debljanja i do uništavanja zuba.

Poslepodnevna užina

Popodnevna užina je štetna navika

Oko 15-16:00 mnogo nam se jede nešto slatko za poslepodnevnu užinu. Obično nakon obroka nivo energije u organizmu drastično pada. Zato mislite da je jedini način da se ojačate da pojedete celu čokoladu. Ali to je loša navika u ishrani. Kako da je izbegnemo? Borba sa opsesivnom željom za slatkim često se završava porazom. Bolje da pojedete samo dve ili tri kockice čokolade. Ako naučite da se kontrolišete, biće sjajno. Da biste izbegli đelju, udahnite čist vazduh, porazgovarajte sa kolegama, šetajte se ili pijte kafu.

Pogrešno kombinovana hrana

Svako voli bogata jela i eksploziju ukusa, ali ukoliko pogrešno kombinujete hranu možete da osetite težinu u želucu, mučninu, povraćanje i druge tegobe. Tako na primer, ne preporučuje se konzumacija jaja sa ribom. Takođe, nije poželjno da se meša previše mnogo različitih vrsta hrane u jednom jelu.

Pušenje

Pušenje je dobro poznata štetna navika, ali kada pušite za vreme obroka, to dodatno šteti vašem zdravlju. Pokušajte da se suzdržite od cigara za vreme obroka, da ne biste smetali okolini. Nikome nije prijatno da jede u zadimljenoj prostoriji.

Druge štetne navike za vreme obroka jeste da se pije mnogo vode ili tečnosti, što razređuje želudačne sokove i smeta prerađivanju hrane.

Mnogo priče i kretanje za vreme obroka takođe nije mnogo povoljno za varenje.

Obrok ispred kompjutera je druga štetna navika savremenih ljudi, koji se nažalost sve više i više sreće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest