Pirinač - različite vrste, različita priprema

Pirinač - različite vrste, različita priprema

Beli ili braon, integralni, blanširan, kratkog ili dugog zena... Basmati, sa glutenom, himalajski, desertni... I još, i još - iz Azije, Afrike, Evrope. Pirinač toliko dugo postoji i ima toliko varijanti i razlčitosti, da nema dovoljno vremena da čovek sve navede, pročita i zapamti.

Zato, evo kratke selekcije nekih vrsta pirinča koje morate porobati:

Pirinač Baldo

Pirinač Baldo, iako je malo poznat, brzo postaje poznat zbog svoje raznovrste primene u kuhinji. On je izuzetno ukusan i izgleda neverovatno nakon svakog načina pripreme. Ova vrsta italijanskog pirinča se ne preporučuje samo za rižoto, nego i za druge razne vrste predjela i hrane, koja se priprema u rerni. Kao i druge vrste kristalnog pirinča i ovaj se može koristiti u salatama.

Njegova zrna su velika i poluprovidna, bogata su skrobom i imaju veliki kapacitet da apsorbuju tečnost, što je savršen kvaliet pirinča.

Pirinač Baldo je najbolje da se kuva u odnosu sa vodom 1:3, 5. Nakon što se skuva treba da stoji 5-10 minuta da upije miris drugih sastojaka.

Možete ga čuvati pod vakumom ili u staklenoj ili plastičnoj posudi, zato što je podložan vlazi.

I imajte u vidu da osim tečnosti, pirinač apsorbuje i mirise, kao i mirise svih namirnica u frižideru.

Pirinač Arborio

Pirinač Arborio je pirinač manjeg zrna koji nosi ime po gradu Arborio u Italiji odakle potiče. On ima neverovatnu kremastu teksturu, koja ga čini izuzetno odgovarajućim za rižoto i paelju. Ali ukus mu je izazovan i apetitan, pa se može servirati i samostalno. Naravno, on je deo i mnogih drugih jela kao što je sutlijaš na primer.

Pirinač - različite vrste, različita priprema

Za optimalan ukus ima specijalni odnos pirinča i vode što je srednje oko 1:2, 5. Na dve porcije na primer je dovoljno pola polje pirinča i jedna polja vode, začinjeni sa jednom kašičicom maslaca i pola kašičice soli. Za četiri porcije odnos je čaša pirinča na dve čaše vode, 2 kašičice maslaca i jedna soli.

Za 6 porcija će vam biri potrebna čaša i po pirinča i tri čaše vode, supena kašika maslaca i pola kašike soli.

Da biste dostigli idealna ukus, pirinač Arborio treba da ostavite oko 15-20 minuta na vatri dok ne upije vodu.

Pirinač Karolina

Pirinač Karolina ima poluokrugla i duguljasta zrna. On ima žut sjaj, ali postaje beo prilikom kuvanja i ima izuzetno svojstvo da upija masnoću. To gač ini odgovarajućimza pripremu jela iz rerne, a takođe i sarmica. Ovu vrstu pirinča vole mnogi majatori kuvanja i zbog neverovatnog kvaliteta da se ne slepljuje. Zbog toga je idealan za toping i salate.

Pirinač Karolina nema potrebe da se potapa, samo je pranje dovoljno. Kuva se ne više od 10 minuta, a odnos vode treba da bude jedna šolja pirinča na dve šolje vode. Od je odgovarajuć kao prilog uz jela.

Da biste pripremili četiri porcije, treba da koristite 400 g pirinča, 1 litar vode ili bujon, zajedno sa malo soli. Stavite vodu ili bujon, dodajte pirinač sa solju. Ostavite da vri na tihoj vatri dok se tečnost ne upije.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji