Prirodni antiseptici

Prirodni antiseptici

Antiseptici su jedna od najvažnijih grupa lekova. Tokom godina, zahvaljujući njima, razvoj teških infekcija, kao i smrtnost od njih, dramatično je opao.

Potraga za sve prirodnijim načinima lečenja stiče popularnost poslednjih godina. Pored lekova, kada je reč o laganim ranama ili celokupnom održavanju protivupalnih svojstava tela, prirodni antiseptici su takođe divan narodni lek.

Beli luk je, na primer, poznat po tim svojstvima. Mladi beli luk se može koristiti na ranama ako nemate drugi lek pri ruci. Pored toga, pokazalo se da njegova redovna konzumacija smanjuje verovatnoću razvoja teških infekcija, pa nije slučajna njegova reputacija prirodnog antibiotika.

Ulje čajevca je još jedan proizvod koji je poznat uglavnom po antiseptičnim i antiinflamatornim svojstvima. Izvlači se iz lišća čajevca. Možete ga staviti direktno na ranu kako biste sprečili infekciju. Do danas tačan sastojak koji ima ova dokazana svojstva ostaje nepoznat. Međutim, nikada ne biste trebali gutati ovo ulje - ono je otrovno, zato ga koristite samo za spoljnu upotrebu.

Ulje od čajnog drveta je prirodni antiseptik

Med je superhrana, a njegovo antiseptičko svojstvo samo je jedno od mnogih svojstava. Od davnina se koristi za lečenje spoljnih rana. Ubija većinu bakterija, a njegova svojstva su zbog visoke kiselosti, pored toga sadrži malu količinu vodonik-peroksida - ili poznate antiseptične oksigenirane vode.

Med pomaže za brže zarastanje rana, a pošto je lepljiv, stvara na rani zaštitnu barijeru koja automatski štiti od ulaska stranih organizama u nju. Med je takođe korisna namirnica - ako ga konzumirate jača vaše telo, što automatski smanjuje rizik od teških infekcija.

Aloe vera je biljka antiseptičnih svojstava. Naročito je popularna poslednjih godina, ali se zapravo koristi od davnina. Aloe vera smanjuje vreme zarastanja rana.

Dokazano ubija bakterije, naneta direktno na ranu. Takođe je lako uzgajati, pa možda nije tako loša ideja imati ovu biljku u svom domu.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji