Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li su zelene banane korisne?

Da li su zelene banane korisne?

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
32
Zelene banane

Banane su neverovatno ukusne. Veoma su dobri izvori važnih vitamina i minerala.

Jedna zelena banana srednje veličine (oko 118 g) sadrži:

• Vlakna: 3, 1 g

• Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa

• Vitamin B6: 20% od preporučenog dnevnog unosa

• Vitamin C: 17% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 8% preporučenog dnevnog unosa

• Bakar : 5% od preporučenog dnevnog unosa

Mangan: 15% preporučenog dnevnog unosa

Sve ovo sadrži samo 105 kalorija, od čega više od 90% dolazi iz ugljenih hidrata. Pored toga, zelene banane imaju vrlo malo masti i proteina. Evo i glavnih koristi od zelenih banana:

Zelene banane zasićuju i smanjuju apetit

Zelene banane su vrlo uspešne u utoljivanju gladi zbog visokog sadržaja vlakana. Postojani skrob i pektin u njima doprinose osećaju sitosti nakon jedenja. Zahvaljujući ovim vlaknima ješćete mnogo manje hrane, što će vam pomoći da izgubite kilograme.

Zelene banane poboljšavaju zdravlje digestivnog trakta

Skrob u zelenim bananama

Hranljive materije u zelenim bananama takođe imaju probiotički efekat. Umesto da se razgrade, otporni skrob i pektin hrane korisne bakterije u crevima. Bakterije uzrokuju fermentaciju ove dve vrste vlakana, proizvodeći butirat i druge korisne masne kiseline kratkog lanca. Kratkolančane masne kiseline mogu pomoći kod različitih probavnih problema.

Pored toga, postoje neki dokazi da nam pomažu u zaštiti od raka debelog creva.

Zelene banane blagotvorno deluju na nivo šećera u krvi

Visok nivo šećera u krvi glavni je zdravstveni problem. Ako se ne leči, vremenom može izazvati ne samo dijabetes tipa 2, već i povećani rizik od drugih ozbiljnih stanja.

Kao i pektin i otporni skrob u zelenim bananama mogu pomoći u kontroli šećera u krvi, posebno nakon obroka.

Mogu li zelene banane na bilo koji način biti nezdrave?

Zelene banane se generalno smatraju izuzetno korisnim. Međutim, postoje razne žalbe ljudi koji imaju nelagodu nakon što ih konzumiraju. Simptomi utiču na probavni trakt i uključuju nadimanje, gasove i poremećaje u stomaku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest