bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana koja čisti štetne slobodne radikale iz tela

Hrana koja čisti štetne slobodne radikale iz tela

Hrana koja čisti slobodne radikale

Možda ste čuli za ove reaktivne male molekule, zvane slobodni radikali. Oni napadaju sve vrste molekula u ljudskom telu, uključujući lipide, nukleinske kiseline i proteine. Svi oni su od životnog značaja za čoveka.

Nema sumnje da su slobodni radikali štetni za ljudsko telo. Iz tog razloga naš posao je da uradimo sve što je moguće kako bismo se s njima izborili.

Pitate se kako da sprečimo probleme koje oni pričinjavaju? Jedno od najboljih rešenja je da se otarasimo njih kroz hranu koju unosimo.

Super hrana, bogata antioksidansima, je od ključnog značaja. Pogledajte 6 najboljih namirnica, bogatih antioksidansima, koje treva da dodate u vašu dijetu kako biste se očistili od štetnih slobodnih radikala.

1. Brokoli

Ovo povrće je superhrana sa visokim sadržajem antioksidanasa. Pored mnoštva vitamina i minerala, brokoli je takođe bogat vlaknima i dobrom količinom biljnih proteina.

2. Kajsije

Kajsije čiste od slobodnih radikala

Kajsije su bogate vitaminom A i vitaminom C. Pored toga ovo voće ima visok sadržaj likopena, koje pretvara njihovu konzumaciju u sjajan način da izađemo na kraj sa štetnim slobodnim radikalima.

3. Maline

Maline su jedno najkorisnijeg voća, zahvaljujući antioksidansnim svojstvima koja imaju. Nešto više, maline su poznate po tome što smanjuju upale i uspešno se bore sa rakom.

4. Trešnje

Hrana koja čisti štetne slobodne radikale iz tela

Trešnje su takođe jedno od voća sa visokim sadržajem antioksidanasa. One sadrže fitonutriente u obliku kojeg ljudsko telo može jednostavno da apsorbuje. Ako želite maksimalno da iskoristite njigove kvalitete, jedite samo sirove trešnje. Međutim, ukoliko niste njihov ljubitelj, uvek možete da napravite sok od trešanja.

5. Američki orasi (pekani)

Američki orasi imaju veoma visok sadržaj antioksidanasa i zaslužuju mesto u dijeti svakog čoveka. Pekani sadrže vlakna u odličnim količinama, kao i dosta osnovnih minerala koji su organizmu životno potrebni kako bi pravilno funkcionisao. Za najbolje rezultate je preporučljivo da ih konzumirate u sirovom obliku.

6. Pasulj u obliku bubrega

Hrana koja čisti štetne slobodne radikale iz tela

Nikada ne treba da zaboravimo značaj mahunarki. Pasulj u obliku bubrega sadrži dovoljnu količinu vitamina i minerala, koji antioksidansno deluju na organizam. Pasulj u obliku bubrega je sjajan garnirung, ali može da se pomeša i sa drugim mahunarkama.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji