Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najkorisnije voće za digestivni trakt

Najkorisnije voće za digestivni trakt

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
32
Banane su korisne za stomak

Uključivanje voća u svakodnevnu ishranu je jednostavan i efikasan način za održavanje vašeg digestivnog trakta u dobrom stanju.

U ovom članku ćemo vas upoznati sa svim korisnim voćem sa visokim sadržajem vlakana koje možete početi svakodnevno da konzumirate da biste poboljšali varenje.

Malina

Samo 125 g malina sadrži 8 g vlakana, što je gotovo trećina vlakana koja su većini nas potrebna tokom dana. Pored toga, malina ima mnogo manje šećera od većine voća. Odličan su izbor za sve koji nadgledaju nivo šećera u krvi, kao i za one koji žele da sagore višak masnoća.

Jabuke

Jabuke za stomak

Jabuke sadrže pektin, za koji je dokazano da poboljšava varenje zbog svoje rastvorljive prirode i sposobnosti vezivanja za holesterol ili toksine u telu. Jabuka prosečne veličine sadrži oko 4, 4 g vlakana, što je oko 17% potrebne količine za dan. Štaviše, jabuke sadrže mnoge druge hranljive sastojke, uključujući vitamin C i kalijum.

Smokve

Smokve su vrlo ukusno i slatko voće. 150 g suvih smokava sadrži približno 15 g vlakana. One su bogati antioksidantima koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja ćelija i bore se protiv stvaranja patogenih slobodnih radikala u telu. Svaka smokva pruža dobru količinu mikroelemenata kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin K i kalijum.

Suve šljive

Suve šljive su dobre za varenje

Suve šljive su jedno od najpoznatijih proizvoda od voća za poboljšanje varenja zbog svog prirodnog laksativnog dejstva. Sadrže veliku količinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Samo jedna suva šljiva sadrži gotovo 1 g vlakana, što može vrlo brzo da poveća unos ove neophodne hranljive materije. Suve šljive su bogate i magnezijumom, mineralom koji pomaže u celokupnoj probavi opuštanjem mišića u digestivnom traktu.

Banane

U banani ima oko 3-4 g vlakana. Banane takođe pružaju zdravu dozu probiotika, koji se koriste kao brzi izvor goriva za korisne bakterije u crevima. Pored toga, bogate su sa još nekoliko ključnih vitamina i minerala. Konkretno, vitamin C, kalijum, vitamin B6 i magnezijum, svi oni su neophodni za podršku i varenju i ukupnom zdravlju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest