Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje

Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
881
beli luk

Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog regiona, kao i često korišćen začin u Aziji, Africi i Evropi.

Egipćani su poštovali beli luk i postavili su čak i glinene modele glavica belog luka u Tutankamonovu grobnicu. Beli luk je toliko cenjen da se koristi čak i kao valuta.

Iznenađujuće, beli luk „snobovi“ u Sjedinjenim Državama nisu voleli do prve četvrtine dvadesetog veka i nalazio se gotovo isključivo u etničkim jelima u radničkim naseljima. Ali do 1940. godine Amerika je prihvatila beli luk i konačno prepoznala njegovu vrednost ne samo kao mali začina, već i kao osnovnog sastojka u receptima.

Kada se beli luk koristi ceo, aroma se pretvara u slatkast, gotovo orašast ukus koji nema oštrinu. Ovaj prijatan ukus iznenađujuće je prijatan dodatak desertima poput kolača ili čak sladoleda. Aroma sirovog belog luka je najjača.

Pri dinstanju i prženju belog luka pazite da on ne zagori. Aroma tada postaje veoma gorka i moraćete da počnete ispočetka. Ako imate dobru presu za beli luk, ne morate ni da imate neprijatan zadatak da ga ljuštite.

korišćenje presovanog belog luka

Samo ga ispresujte celog i kora će ostati u samoj presi. Osnovno pravilo kod kuvanja sa belim lukom je da što je finije naseckan to je aroma jača. Fino sečenje ili presovanje presom izlaže više površine uticaju vazduha, uzrokujući da hemijska reakcija dobije zaista jaku aromu.

Pri kupovini birajte glavice belog luka koje su tvrde na dodir, bez mekih delova. Ako primetite tamne praškaste mrlje ispod kože, ostavite te glavice, jer je to pokazatelj plesni, koja će na kraju pokvariti proizvod.

Neoljuštene glavice belog luka čuvajte u otvorenom kontejneru na hladnom i suvom mestu, dalje od druge hrane. Ne hladite i ne zamrzavajte. Pravilno čuvan beli luk može trajati i do tri meseca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest