Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se peče zec u rerni - uputstvo za početnike

Kako se peče zec u rerni - uputstvo za početnike

Vanya StoichevaVanya Stoicheva
Pomoćnik kuvara
43
Kako se peče zec u rerni - upotstvo za početnike

Zečije meso je jedno od najkorisnijeg mesa kojeg organizam lako svari. Ali takođe, to je suvo meso i ne nalazi se među onim koje domaćice najčešće spremaju, zbog toga što njegova priprema iziskuje malo više iskustva i znanja.

Da bismo pripremili našu ukusnu zečetinu, koristićemo se iskustvom domaćica sa ličnim gazdinstvima, koja često na sto iznose krhku zečetinu. One s nama dele svoje iskustvo pri obradi i pečenju ovog specifičnog proizvoda.

Postoji nekoliko varijanti u pripremi zečijeg mesa, pre nego što stigne do rerne, ukoliko želimo da ono zadovolji hirovite ukuse.

Prva varijanta

Kako se peče zec u rerni - uputstvo za početnike

Zečije meso treba marinirati. Marinadu za zečetinu možete pripremiti od vode i sirćeta 1 prema 1/5, tj, na 1l vode oko 100 ml sirćeta. Po želji može da se stavi celer, lovoov list, luk, beli luk, karanfilić, biber.

Ukoliko pravite marinadu sa dodacima, bilo bi dobro da je prokuvate na 10 minuta i nakon toga da je ostaveite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ukoliko koristite marinadu samo od vode i sirćeta, bilo bi dobro da voda bude malo iznad sobne temperature i da se dobro meša kako bi se sirće rastvorilo.

Zečije meso se stavlja u marinadu na 24 sata.

Nakon mariniranja meso se iscedi na peškiru na 10 minuta. Posoli se. Obilno se premazuje ulje sa svih strana, stavlja se na podlogu od luka i krompira ili na štapiće za kuvanje, ali ne direktno u tepsiju. Preliva se šoljom od 200 ml mlake vode i čašom piva, stavlja se folija i stavlja se u rernu na 4 sata na 140 stepeni. Rerna ne sme često da se otvara.

U trećem satu možete da proverite meso i da procenite koliko mu je još vremena potrebno da se skuva. Tako procenite vreme da ne bude više od tri otvaranja rerne.

Druga varijanta

Kako se peče zec u rerni - uputstvo za početnike

Zečije meso se prethodno skuva u ekspres loncu. Za ovu varijantu pripreme lakše je da meso bude isečeno na porcije. Stavlja se u šerpu, zaliva se uljem otprilike 400 g i vodom, kuva se 40 minuta. Skuvano meso se posoli, začini i ponovo se naulji, ređa se u tepsiju sa podlogom od luka. Zaliva se čašom piva i zapeče se /bez folije/ u rerni, kako bi se uhvatila korica na 30 minuta. Kada je gotovo, odmah se vadi i ne ostavlja se da se suši u rerni koja se hladi.

Treća varijanta

Kako se peče zec u rerni - uputstvo za početnike
Fotografija: Vanya Georgieva

U zečijem mesu se prave mali prorezi i u njih se stavljaju komadići slanine, peče se na tihoj vatri u đuvečari. Zeč se posoli i začini alevom paprikom i biberom, prave se mali razrezi u mesu i u njih se uguraju komadići slanine.

U đuvečaru se ređaju oguljeni krompiri i isečeni na velike komade, celer, šargarepa, na njih se stavlj ameso i ponovo se prekriva povrćem. Zec u đuvečari se zaliva čašom 200 ml belog vina i čašom mlake vode, posipa se uljem. Zečiji đuveč se stavlja u hladnu rernu. Peče se na 180 stepeni makar 3 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest