bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Postoji li veza između šećera i lošeg ponašanja?

Postoji li veza između šećera i lošeg ponašanja?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2671k1k
štetnost šećera

Šteta prekomerne konzumacije šećera je odavno poznata. Slatko iskušenje dovodi do naglog pada glukoze u krvi, a nestabilni nivo šećera u krvi izaziva umor, glavobolju i izaziva zavisnost.

Zloupotreba šećera, t.j. njegova prekomerna upotreba, kao posledica zavisnosti od šećera, uzrok je gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca. Potiskuje imuni sistem; oštećuje zube; povećava stres; ometa apsorpciju važnih hranljivih sastojaka i vitamina.

Ispostavilo se da beli kristali slatkog ukusa imaju još jednu štetnu ulogu. Stvaraju uslove za nasilje kod adolescenata, povećavajući želju za upotrebom alkohola, pušenjem i održavanjem nezdravih navika. Od proizvoda koji sadrže šećer, najštetniji za neformirano telo su savremena energetska pića zbog sadržaja kofeina i drugih hemikalija.

Izraelski univerzitetski istraživači analizirali su istraživanja svojih kolega u 25 zemalja Evrope i Kanade o deci uzrasta od 11 do 15 godina. Zaključili su da su školske tuče; maltretiranje druge dece; opijanje i pušenje direktno povezani sa konzumacijom šećera. Povećana upotreba proizvoda koji sadrže puno šećera uzrok je lošeg ponašanja.

Jedno od poslednjih istraživanja pokazalo je da su tinejdžeri koji su preterivali sa upotrebom šećera i energetskih pića bili agresivniji i maltretirali druge.

šećer

Koje su dozvoljene količine šećera prema starosti?

Mala deca od 4 do 6 godina mogu uzimati do 20 grama šećera dnevno. Deca u osnovnoškolskom uzrastu, do 10 godina, mogu priuštiti do 25 grama slatke supstance, a iznad ovog uzrasta već je dozvoljeno unositi do 30 grama.

Svi znaju da u gaziranim pićima i poslasticama ima više od preporučenih količina. Sadrže i po 35 grama šećera. Na osnovu ovog osnovnog znanja možemo predvideti šta je korisno za učenika da jede pre polaska u školu ili tokom vremena predviđenog za doručak u školskoj kantini. Stvaranje zdravih navika daje nadu da se i zdravlje i ponašanje mogu regulisati i zavisiti od sopstvenog izbora.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji