Evo zbog čega ljute paprike produžavaju život

Evo zbog čega ljute paprike produžavaju život

Ljute papričice

Da li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji vatrenog ukusa.

Prema velikim studijama, ljudi koji redovno uključuju ljutu papriku u ishranu imaju niži nivo holesterola, obraćaju pažnju na ishranu i ređe se žale na bolesti stomaka, srca ili krvnih sudova. S obzirom na celokupno zdravlje, žive oko 13% duže od onih koji ne jedu ljutu hranu.

Ljute papričice za dug život

Šta čini ljute paprike tako snažnim stimulansom zdravlja?

Ljuta paprika je tropska biljka roda Capsicum - višegodišnja biljka iz porodice krompira koja se gaji kao jednogodišnja biljka. Plodovi ovog tropskog gosta za naše geografske širine su ljute paprike koje sadrže supstancu kapsaicin. Upravo je kapsaicin element koji ljutu papriku čini faktorom dugovečnosti. Ispostavlja se da kapsaicin može ubrzati metabolizam, može da ojača kardiovaskularni sistem. Bori se protiv holesterola i gojaznosti. Ljuta paprika jedan je od najboljih izvora vitamina C i podržava imuni sistem i funkciju creva.

Ljute paprike možete jesti sveže, kao i sušene i mlevene u prah. U prahu su poznate kao čili ili ljuta aleva paprika koja sadrži karoten - odličan antioksidans koji uništava slobodne radikale u telu. Kapsaicin deluje analgetski i uzrokuje smrt ćelija karcinoma, sprečava rast štetnih bakterija u digestivnom traktu, smanjuje rizik od dijabetesa. Zbog toga, oni koji dodaju ljutu papriku u svoju ishranu imaju manje šanse da dožive moždani udar i nemaju srčanih problema.

Čili ljute papričice

Ljuta paprika se koristi se samo za rešavanje medicinskih već i kozmetičkih problema. Sastavni su deo mnogih domaće izrađenih maski. Uz njihovu pomoć možete se osloboditi celulita, smršati ili smanjiti obim struka. To je moguće jer ljuta paprika ubrzava cirkulaciju krvi i metabolizam, zagreva kožu, pomaže sagorevanju potkožne masti, uklanja toksine, a ljuti ukus uklanja višak tečnosti u telu.

Nakon svih nabrojanih blagodati, neće biti iznenađujuće ako se ljuta papričica proglasi preporučenom namirnicom koja treba da se uključi u sakodnevnu ishranu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji