Treba li ljuštiti koru jabuka?

Jabuke sa korom

Jabuke su, sigurno, jedno od voća koje se najviše gaji na našim prostorima. Još uvek su pristupačne po ceni i mogu se kupiti na bilo kojoj pijaci ili u prodavnici. U ovom članku ćemo se fokusirati na pitanje da li ljuštiti koru jabuka i zašto.

Postoje kontroverze oko toga da li koru jabuka treba oljuštiti. Prema zagovornicima ideje o ljuštenju voća i povrća pre konzumiranja, u jabukama ima mnogo pesticida, jer se drveće jabuka prska protiv štetočina. Ova sredstva protiv crva, lisnih vaši i još mnogo toga, akumuliraju se uglavnom u kori jabuka. Zbog toga je dobro da se one ljušte kako ne bismo unosili nepotrebne hemikalije.

Prema drugim mišljenjima, kora jabuka je mnogo korisnija od njihove unutrašnjosti. Kora sadrži većinu vitamina jabuke. Konzumiranje jabuke sa korom može nas zaštititi čak i od nekih vrsta karcinoma.

Slična studija sprovedena u Njujorku (SAD) pokazala je da kora od jabuke sadrži niz važnih vitamina i mikroelemenata koji pomažu u uspešnoj borbi protiv ćelija karcinoma. Naučnici su proučavali sastav crvenih jabuka i njihova svojstva na ljudima, a rezultati pokazuju da kora jabuke može ukloniti i smanjiti metastaze u telu.

Jabuke, prema njujorškim naučnicima, pomažu kod karcinoma dojke, jetre i želuca. Pored toga, jačaju imuni sistem i uspešno se bore protiv virusa. Prema američkim istraživačima, ukusno voće je takođe prirodni lek koji leči čak i bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Jabuke

Naučnici veruju da je uzimanje 4 do 6 porcija voća i povrća dnevno najbolji način da se zaštitite od brojnih hroničnih bolesti, uključujući rak. Stručnjaci savetuju da jedemo 2 jabuke dnevno sa korom. Statistike pokazuju da u Evropi svaki čovek pojede 20 kilograma jabuka godišnje, a amerikanci potroše samo 9 kilograma godišnje.

To su dva mišljenja o jabukama, koja su sasvim suprotna. Izbor da li ćete jesti oljuštene jabuke ili jabuke sa korom ostaje na svakom potrošaču pojedinačno.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji