Kako se kuva ukusan šaran od A do Š

Šaran u rerni

Šaran je slatkovodna riba koja se nalazi u većini jezera i mirnijim rekama. Karakteristična osobina za ovu vrstu ribe je da voli blatna staništa, pa se pored reka i jezera nalazi i u duže stajaćim vodama. Ovde ćemo vam pokazati kako davga pravilno pripremite, pri čemu ćemo posebno obratiti pažnju na to kako da uklonite karakterističan miris šarana i svih močvarnih riba.

Uvek je uputno odabrati šarana koji je već očišćen od krljušti i unutrašnjih organa, makar zato što je njihovo čišćenje suviše dosadno i što je povezano i sa „katastrofom“ u kuhinji - slikovito rečeno.

Međutim, najvažnije za ribu je da bude sveža, a ako ste uspeli da nabavite sveže ulovljenog šarana, onda ste zaista srećni, a mi smo ovde da vam pokažemo kako da očistite šarana.

Prvo uklonite peraju nožem. To je deo koji se nalazi na leđnoj strani šarana i koji nije pogodan za konzumaciju.

Peraja se takođe uklanjaju ili nožem ili makazama.

Veoma je važno odvojiti takozvano sedefno dugme. Mnogi ga nazivaju i gorkim dugmetom, jer ako ga ne uklonite, svako riblje jelo koje kuvate sa ribom dobiće gorak ukus. Ovo dugme se nalazi na samom vrhu glave šarana i zapravo izgleda poput dugmeta.

Za uklanjanje krljušti potrebno je malo više strpljenja. Dobra tehnika je ostavljanje ribe u ključaloj vodi na nekoliko sekundi. Ovo će znatno olakšati uklanjanje krljušti. Važno je ukloniti ih nožem i na suprotnu stranu od pravca njihovog rasta. „Katastrofa“ u kuhinji, koji smo pomenuli na početku, događa se upravo kada se skidaju krljušti.

Neki preporučuju da se riba ne potapa u vodu, već da se temeljno opere pod mlazom hladne vode. Prema drugim teorijama, ribu treba potopiti u vodu u koju je dodato nekoliko kašika jabukovog sirćeta. To navodno uklanja karakterističnu aromu svih riba koje naseljavaju močvare i stajaće rezervoare.

Još jedna dokazana metoda za uklanjanje neprijatnog mirisa je trljanje ribe limunom i solju i puštanje da odstoji 2-3 sata. To se radi nakon čišćenja i pranja ribe, naravno.

Sada ste spremni da pripremite jelo sa šaranom po vašem izboru. Riba je pogodna za riblje čorbe kao i za prženje, pohovanje, pečenje na roštilju i naravno - za šarana u rerni. Uostalom, svi volimo da jedemo punjenog šarana za svetog Nikolu.

U zaključku ćemo dodati da ako pripremate šarana za svetog Nikolu, onda prema narodnim verovanjima ne bi trebalo da njegove kosti bacate u smeće, već ih treba zakopati, spaliti ili ubaciti u neko jezero. To će, prema verovanjima doneti plodnost i mir u porodici.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji