Evo kako da napravite savršeni Patišpanj

Patišpanj kora

U srcu svakog dobrog kolača leži vlažna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova. Nezavisno od toga koliko jarko i lepo je ukrašen odozgo, suva ili nedopečena unutrašnjost patišpanja može da uništi svako poslastičarsko umetničko delo.

Srećom, priprema savršenog patišpanj testa je užasno jednostavna - sve dok se pridržavate recepta i koristite tepsije odgovarajućih dimenzija. Približno smesa sa 3 jaja je dovoljna za kvadratnu tepsiju sa stranicom od 18 cm ili za okruglu tepsiju sa prečnikom 23 cm, smesa sa 4 jaja je dovoljna za tepsiju sa stranicom od 20 cm.

Svako tradicionalno testo za patišpanj veoma jednostavno može da se zamrzava i odmrzava. Kora za patišpanj se zamrzava bez dekoracija ili nadeva i traje do 3 meseca.

Nadev može da se napravi od svežeg ili konzerviranog voća, nije potrebno da povećavate kaloričnost torte obilnom količinom pavlake, ukoliko ste na dijeti. Ceđeno kiselo mleko i sitni sir sadrže malo masnoće i jednostavno se obrađuju. Sa druge strane, obični krem od maslaca je raskošna dekoracija, ako mu se dodaju arome koje nisu voćne poput kafe.

Izaberite dekoracije koje daju završni izgled: mleveni ili celi orašasti plodovi, ušećereno suvo voće ili čokoladne mrvice i kremovi.

Patišpanj torte koje mogu da se posluže kao desert ili samostalno, nisu mnogo trajne, zato ih konzumirajte odmah nakon pripreme.

Savršen patišpanj

Patišpanj

Pripremanje tepsije:

Ukoliko je moguće, koristite kalup za torte za odvajajućim dnom. Tako se pecivo vadi bez da se ošteti. Da biste pripremili tepsiju, blago je podmažite uljem. Maslac će uticati na to da se pecivo zalepi. Okrugle tepsije se ne oblažu, ali u tepsijama sa drugim oblikom dna se stavlja pergament koji se takođe premazuje uljem. Uzmite po 1 supenu kašiku brašna i šećer u prahu, promešajte ih, sipajte smesu u tepsiju i prodrmajte je kako bi se prekrilo celo dno, sklonite višak. Šećerom pecivo se hvata za tepsiju dok se podiže kraj njenih zidova.

Površina:

Da biste bili sigurni da će pecivo imati ravnu ovršinu nakon pečenja, izravnajte je odozgo i napravite blago udubljenje u sredini. Kako se diže, testo će popuniti šupljinu.

Hlađenje:

Ostavite pecivo da se ohladi u tepsiji 5 minuta i oslobodite dno. Okrenite ga da se hladi na rešetci. Pre nego što ga namažete, pažljivo odlepite papir sa dna.

Iznenađenje, iznenađenje!

Napravite iznenađenje tako što isečete koru horizontalno na dva dela. Izdubite jednu polovinu na otrpilike 2.5 cm od dna i zidova. Sredinu popunite umućenom pavlakom i voćem i poklopite drugom polovinom kore. Odozgo stavite glazuru. Usitnite ono što ste izdubili, pomešajte ga sa pavlakom i voćem i zamrznite ga - još jedan sjajan kolač.

Glazure i filovi

Torte sa svežim voćem su najlepše kada su ukrašene umućenom pavlakom, ali aromatizovane torte, na primer čokoladna ili torta sa orasima, su sjajne sa glazurom od maslaca ili kremom od maslaca sa dodatnom aromom.

Patišpanj torta

Glazura dodaje finalni sjaj kolaču.

Glazura od maslaca

Potrebni sastojci: 50 g kravljeg maslaca, 100 g prosejanog šećera u prahu i umućemp žumance.

Način pripreme: U posudi umutite maslac i šećer u penu i polako dodajte

žumance kako bi se dobila čvrsta glazura.

Varijante

Dodajte sitno izrendanu koru jednog limuna ili pomorandže

Dodajte 1 supenu kašiku iseckanih oraha

Dodajte uz mućenje 25 g istopljene čokolade u glazuru

Stavite 1 kašičicu kakaa i 1 kašičicu rastvorene nes kafe.

Dekoracija i slepljivanje

Kod svih vrsta torti ohlađena patišpanj kora se deli na dva ili tri sluja. Ovo se radi na tvrdoj površini nožem za hleb koji se drži horizontalno.

Kore se slepljuju sa filom po želji. Za voćne torte napunite središni deo svakog sloja voćem i špricajte pevlaku oko kraja.

Ako svaki sloj treba da bude namazan pavlakom ili glazurom od maslacem, koristite pljosnati nož i nanesite fil, tako da 1.5 cm od ruba bude slobodan. Tako se radi zato što kada kora odozgo, punjenje izlazi napolje.

Plčjosnatim nožem napravite šarice po torti, kada je u potpunosti prekrivena glazurom ili pavlakom. Oko zidova mogu da se stave iseckani pečeni orašasti plodovi ili čokoladne mrvice.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji