Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarske finese za pripremu ukusnijeg pečenog mesa

Kulinarske finese za pripremu ukusnijeg pečenog mesa

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Pečen svinjski biftek

Da bi pečeno meso bili krtije i ukusnije, postoji nekoliko kulinarskih finesa. Najvažnije, da bi meso bilo ukusno i krhko je da odaberete kvalitetan proizvod.

Kvalitet gotovog jela mnogo zavisi od uzrasta životinje. Što je žitovinja mlađa, meso će biti krtije.

Da bi pečeno meso bilo ukusnije, dobro je da marinirate pre termičke obrade. Najlakši i najbrži način je da natrljajte meso biberom i izgnječenim belim lukom i da prelijete uljem.

Tako meso stoji oko 4 sata. Nije dobro da se meso soli prethodno, pošto so izaziva prevremeno odvajanje soka iz mesa, što pogoršava njegov ukus prilikom pečenja.

Meso se soli pre nego što bude potpuno gotovo da bi bilo dovoljno krhko i da se topi u ustima. Marinada iz ulja sa belim lukom i biberom je odgovarajuća za pečenje svinjskih, telećih i jagnjećih rebara.

Ako je potrebno da brzo marinirate meso jer nemate dovoljno vremena, isecite ga na porcije po 150-200 g, izlupajte i stavite u duboku posudu, pospite isecknim lukom, kimom i prelijte uljem, pomešanim sa sokom od limuna.

Pečeno meso

Proporcija za mešanje je 15 ml ulja i sok jednog limuna. Sve pobiberite, dodajte 2 lovorova lista i ostavite 20 minuta, nekoliko puta okrećite komade mesa da se natope marinadom. Nakon toga možete peći i biti sigurni da će rezultat ostaviti utisak na vaše goste.

Nije dobro da se meso okreće mnogo puta, kada je u rerni. Treba da se okrene onda kada se dobro ispeče sa jedne strane.

Svako sam određuje koji stepen pečenosti mesa će biti. Može biti prepečeno, srednje prepečeno ili al angle - kada se probode viljuškom izlazi roze sok. To znači da unutra meso nije sasvim pečeno - to je omiljeni specijalitet samo nekih ljudi.

Tako da, dobro je da pitate ko kakvo meso želi, da nema neprijatnih iznenađenja sa vaše goste. Ako imaju previše različite ukue, prosto pecite različite komade do različitom stepena. Najbolje da servirate meso sa sosem iz pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest