Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pogledajte šta čaša paradajza radi sa vašim krvnim pritiskom

Pogledajte šta čaša paradajza radi sa vašim krvnim pritiskom

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Sok od paradajza

Sok od paradajza je popoularan napitak koji svako povezuje sa votkom, Međutim, on se može konzumirati i kao lek. Zvuči neverovatno, ali to je činjenica, dokazana naučnim eksperimentom. Sproveden od strane naučnika sa univerziteta u Tokiju.

Za cilj eksperimenta je pozvan 481 doborvoljac. Svaki od njih je trebalo da pije sok od paradajza u neograničenim količinama, ali da ne stavlja so. Svaki učesnik je trebalo da vodi dnevnik gde opisuje promene u svom zdravstvenom stanju.

Rezultati proučavanja vode do zaključka da su svi učesnici koji su pre početka eksperimenta imali hipertoniju ili stanje pre nje, imaju pad od 3 % svog krvnog pritiska.

To nije sasvim prirodan rezultat i on je zbog toga što se u sirovini soka od paradajza nalazi - paradajz. Paradajz snižava nivo krvnog pritiska zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma. Većina ljudi ima njegov nedostatak, a važan je jer se brine o radu srca. Sa jednim paradajzom srednje veličine nabavljamo 9 % dnevne doze, a od soka od paradajza dobijamo 534 mg kalijuma.

Paradajz i sok od paradajza su nezamenljiv deo mediteranske ishrane, koja je među vodećim ishranama zbog niskog nivoa srčanih bolesti kod ljudi koji je koriste, pošto održava krvni pritisak u idealnim granicama za telo. Postoji mnogo jela sa paradajzom koji sadrže sos od pardajza, koji se pravi od soka paradajza. Maslinovo ulje optimizuje korisna svojstva soka od paradajza.

Pogledajte šta čaša paradajza radi sa vašim pritiskom

Visok nivo likopena i beta karotena imaju ključnu ulogu za smanjenje nivoa LDL holesterola, direktno povezanog sa krvnim pritiskom. Održavanje optimalnih sastojaka ovih pokazatelja smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka i upalnih procesa.

Specijalisti međutim upozoravaju da se sok od paradajza obavezno konzumira bez soli. Visok sadržaj natrijuma u soku ima upravo obrnut efekat. Preporučuje se da se uzima čiz, prirodan bez drugih dodataka, najviše to važi za so.

Pripremite još nešto ukusno, tako što ćete pogledat i odabrati neku od ovih ukusnih paradajz čorbi ili koristan i ukusan punjeni paradajz.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest