Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ideje za drugačije posne sarme

Ideje za drugačije posne sarme

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Ideje za drugačije posne sarme

Sarme sa mlevenim mesom su klasika za balkansku trpezu. Ali za vreme posta ili prilikom kod vegetarijanskog načina ishrane, ne možemo da ih priuštimo. Tada možemo da se okrenemo uobičajenim posnim sarmama ili onima koje su zanimljivije. Evo nekoliko ideja za drugačije posne sarme.

Posne sarme sa pečurkama

Potrebni sastojci:

- 8-10 listova kupusa;

- 2 šargarepe;

- 2 glavice luka;

- šolja belog pirinča;

- 200 grama pečuraka;

- 3 supene kašike paradajz pirea;

- prstohvat šećera;

- sp.

Način pripreme:

1. Stavite listove kupusa na nekoliko minuta u vrelu vodu kako bi se opustili i postali mekani;

2. Nakon toga ih izvadite i ostavite ih da se ohlade;

3. DObro operite pirinač i skuvajte ga u blago posoljenoj vodi;

4. Isecite sve pečurke i pržite ih dok ne budu gotove;

5. Posebno na sitno izrendajte šargarepe i iseckajte luk. Dodajte pastu od paradajza i prstohvat soli;

6. Pomešajte sve povrće sa pirinčem i dobro izmešajte;

7. Ako su listovi kupusa veoma veliki, onda ih isecite na dva dela;

8. Stavite nadev na svaki list i uvijte posne sarme sa pečurkama;

9. Dodajte malo voda u sud u kom ćete ih kuvati i dinstajte ih tako dvadesetak minuta.

Sarme bez mesa

Posne sarme sa povrćem

Potrebni sastojci:

- 8-10 listova kupusa;

- 3 šargarepe;

- 2 paradajza;

- 2 glavice luka;

- peršun;

- stručak celera;

- 200 grama pirinča;

- 2 supene kašike paradajz pirea;

- malo ulja za prženje.

Način pripreme:

1. Stavite sve listove kupusa na nekoliko minuta u vrelu vodu, a zatim ih ostavite da se ohlade;

2. Skuvajte pirinač tako što pre toga dodate malo soli u vodu;

3. Isecite paradajze, celer i luk na sitne kockice, a šargarepe izrendajte na sitno rende;

4. Prepržite sve povrće i dodajte paradajz pire;

5. Stavite nadev u svaki list kupusa i dobro ga uvijte;

6. Gotove sarme stavite u duboku šerpu, a odozgo ih premažite sa još malo paste od paradajza i zalijte ih vodom, ostavite ih da se dinstaju 20-30 minuta.

Posne sarme sa krompirom

Potrebni sastojci:

- 8-10 listova kupusa;

- 3-4 krompira srednje veličine;

- 1 glavica luka;

- biljno ulje za prženje;

- so;

- korijander;

- mirođija - po želji.

Način pripreme:

Sarme od lozovog lista

1. Potopite listove kupusa na nekoliko minuta u vrelu vodu kako bi se opustili, treba da budu u potpunosti potopljeni;

2. Nakon toga ih ostavite da se ohlade;

3. Sirove krompire izrendajte na sitno rende;

4. Isecite luk na sitne kockice i prepržite ga;

5. Dodajte preprženi luk u krompire, a nakon toga začinite nadev za sarme od kupusa;

6. Počnite pažljivo da uvijate vegetarijanske sarme, a nakon toga ih malo zapržite da postanu zlatkaste;

7. Stavite ih u šerpu i dodajte malo vode, a posle ih ostavite da se dinstaju otprilike 30 minuta.

Sarme bez mesa ne samo da su odlična zamena za jela sa mesom, nego su i bezumno ukusne. Uz ovo moći ćete da eksperimentišete i da probate nešto novo, ali i da iznenadite vaše goste kulinarskim sposobnostima i posnim jelima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest