Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je korisno da jedemo krompir pire?

Zašto je korisno da jedemo krompir pire?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Krompir pire

Teško da bi neko pomislio na blagodeti takvog jela kao što je krompir pire - zasitno, nije komplikovano za pripremu, poznato i voljeno od svih još od detinjstva. I danas uprkos činjenici što tokom cele godine imamo dostup do mnogih vrsta povrća od kojih pripremamo jela i ukusne garnirunge, krompir pire ostaje klasika. Savremeni nutricionizam dokazuje da krompir nije tako obična hrana i zapravo može da donese mnogo zdravstvenih koristi.

Vitaminsko-mineralni sastav krompir pirea

Koristi krompira su odovno poznate. Korenasto povrće sadrži mnogo biološki aktivnih supstanci koje su korisne za ljudsko zdravlje. Pravilno spremljen krompir pire čuva sve njihove sastojke i koristi.

Krompir je bogat ugljenim hidratima (pre svega skrobom). Ali u njemu ima ne manje mineralnih soli i proteina, da ne govorimo o aminokielinama koji su u njima prisutne gotovo u punom sastavu, za razliku od drugih biljnih proizvoda. Sadržaj vitamina C i P i u krtolama je toliko visok da 300 g krompira može da obezbedi dnevnu dozu za organizam.

Krompir sadrži 32 korisna elementa, skoro svi od njih se čuvaju u procesu pripremanja krompir pire. Jelo uključuje:

- vitamin C;

- vitamin B1 i B4;

- niacin (PP);

- vitamin K;

- minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, natrijum, seleen;

- karotin, zeaksatin, lutein, holin, lizin;

- skrob, poznat po svom blagotvornom efektu na želudačnu sluznicu i pomaže u sprečavanju bolesti čira;

- solanin koji ima pozitivan efekat na aplitudu i otkucaje srca;

- šećer.

Koristan pire od krompira

Hranljiva vrednost i kalorije u krompir pireu

Ako govorimo o hranljivoj vrednosti proizvoda, onda porcija od 100 g sadrži približno 3% proteina i po 5% masti i ugljenih hidrata od dnevnih normi. Ovo nije mnogo više od hranljive vrednosti kuvanog krompira, tako da oni koji veruju da konzumacija krompir pirea ima tendenciju da ometa gubitak kilograma, greše.

Ako 100 g izgnječenih krompira ima kalorijsku vrednost od otprilike 90 kcal, onda se u zavisnosti od načina kuvanja ovaj pokazatelj naravno menja. Na primer kada se doda mleko, ona se povećava do 110 kcal, dok masalc dodaje samo 10 kcal.

Zašto je krompir pire koristan?

Korisna svojstva krompira odavno koriste lekari prilikom lečenje različitih oboljenja.

Mala porcija kuvanog krompira može da zadovolji dnevne potrebe organizma za ugljenim hidratima, kalijumom i fosforom. Vitamini iz grupe B, C, A i PP pomažu da se otarasite nedostatka vitamina i opšte slabosti. Komleks vitamina i minerala doprinose normalnom funkcionisanju mozga i drugih vitalnih organa. Uključivanje jela od krompira u svakodnevnu dijetu je dobra profilaktika sorbuta, parodontoze, gingivitisa i drugih problema sa zubima i desnima.

Krompir pire pripada kategoriji dijetalnih pirea koji se preporučuj da se koriste kod gastritisa, poremećaja i oštećenja sistema organa za varenje. Zbog svojih omotavajućih svojstava, proizvod ublažava bol i u upalu u želucu.

Visok sadržaj vlakana čini krompir pire nezamenjivim za ljude sa bolestima gastrointestinalnog trakta. On stimuliše proces varenja i podstiče uklanjanje truljenja i proizvoda razlaganja iz organizma. Dijetalna vlakna pomažu u smanjivanju holesterola i triglicerida u krvi, služe kao profilaktičko sredstvo protiv raka debelog creva.

Koristi krompir pirea za ljude sa bolestima kardiovaskularnog sistema se krije u značajnom sadržaju kalijuma i prisustvu vitamina K u korenastom povrću. 200 g krompira sadrži polovinu dnevne potrebe kalijuma. Ovaj mikroelement ima svojstvo ne samo da ima blagotvoran efekat na rad srca, za krvni pritisak, da bude koristan za krvne sudove i kosti, za jačanje srčanog mišića.

Fosfor u krompiru doprinosi normlanom funkcionisanju nervnog sistema i funkcionisanju mozga. On obezbeđuje kiselinsko-alkalni balans i učestvuje u sintezi enzima, neophodnih za organizam.

Kalcijum je jedan od najvažnijih elemenata za ljudsko telo. Učestvuje u metaboličkim procesima, zgrušavanju krvi, tonusu mišićnog vlakna, stimuliše delovanje niza enzima i hormona. Njegov nedostatak može da dovede do acidoze, nervnih poremećaja i drugih patologija.

Osim toga, kuvani krompiri imaju blagi diuretski efekat. Korisno je da ih jedete kod bolesti bubrega i mokraćnih puteva.

Krompiri stimulišu proizvodnju materija koje poboljšavaju pamćenje i moždane funkcije, tako da je obavezno da odrasli ljudi svaki dan uključuju krompir pire u svoju dijetu.

Po mišljenju nutricionista pravilno pripremljen krompir pire neće biti štetan za organizam čak i prilikom dugotrajne upotrebe. Jelo sa minimalnom količinom maslaca, bez dodavanja mleka, pavlake i žumanaca neće dodati suvišne kilograme. Prema tome, krompir pire skuvan u vodi ili napravljen od pečenog krompira mogu da jedu borci za vitku figuru, hrabro se daje i deci.

Kada je krompir pire štetan?

Zašto je korisno da jedemo krompir pire?

Kada razgovaramo o tome da li je krompir pire štetan, ne možemo nečujno ignorisati popularni sublimat brze hrane - suve krompir ljuspice ili krompir pire u prahu. Jednokratna konzumacija takvog krompir pirea neće svoriti velike probleme. Ali ukoliko se krompir polufabrikat sa izobiljem hemikalija redovno pojavljuje na vašem stolu, treba da se zamislite. Aromatizatori, konzervansi, poboljšivači i mononatrijumski glutamat nikome nisu doneli zdravlje. Oni često uzrokuju probleme sa krvnim sudovima, uzrokuju osećaj težine u želuzu nakon obroka i truju jetru.

Da ne biste uzrokovali štete za svoje zdravlje, toplo se ne preporučuje da pripremate "pravi" i sveži krompir pire pd kvalitetnih krompira.

U većini slučajeva za jačanje ukusa i povećavanje hranljive vrednosti, u pire dodajemo veliku količinu maslaca, pavlake, masnog mleka, žumanaca. Ali bilo bi dobro da sve bude u umerenim količinama. Redovna konzumacija visokokalorične hrane se često pretvara u gojenje, metabolinih oštećenja i smanjenih finkcija pankreasa.

Nije potrebna da u potpunosti izostavljate maslac. Mali komad će krompir pireu dodati specijalnu nežnost i prijatnu aromu. Možete da raznolikujete osećaje ukusa tako što ćete dodati začine poput blago preprečenog ili sirovog belog luka; dinstan ili svež luk; sveže, zamrznute ili sušene biljke - ruzmarin, mirođiju, peršun i dr.

Dijabetičari i ljudi koji su skloni gojenju ne treba da preteruju sa krompir pireom. Ali generalno, pravilno pripreljeno i umereno konzumirano jelo nema kontraidnikacije, osim evntualne individualne intolerancije, koja je izuzetno retka.

Ukoliko je vašem omiljenom krompir pireu potreban drugarić, evo ovde su savršene šnicle za njega.

A ukoliko vam se pak jede nešto ukusno sa krompirima, probajte neki od ovih recepata za punjeni krompir, nije loša ideja i da iznenadite svoju dečicu ukusnom krompir tortom. Ukoliko vašem omiljenom krompir pireu treba drugarić, evo ovde su savršene šnicle za njega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest