Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najbolja hrana i sredstva protiv zgrušavanja krvi

Najbolja hrana i sredstva protiv zgrušavanja krvi

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
najbolja hrana i sredstva protiv zgrušavanja krvi

Problemi sa krvlju su nešto veoma ozbiljno. Ako kasnije počnete da imate probleme sa krvnim sudovima i ako se stvore krvni ugrušci, onda može da se stigne do mnogo teških zdravstvenih problema, uključujući moždani udar. Generalno, na krv utiče ceo naš način života, a najvažniji su kretanje i dijeta. Ima dobrih novosti: pomoću specijalne hrane i sredstava možete da poboljšate i smanjite zgrušavanje krvi i da se zaštitite od tromboze.

Gusta krv je veoma opasna pojava. Rizik od tromboze se povećava, verovatnoća od proširenih vena je visoka. Rad krvnih sudova je težak, a krvni ugrušci mogu da blokiraju male sudove, da uspore dovod lkiseonika do različitih organa i povećaju rizik od insulta. Evo zašto, ako sumnjate ili znate da imate viskoznu krv, prvo treba da posetite vašeg lekara. I nakon toga - pregladajte svoju dijetu. I uključite hranu koja pomaže u razređivanju krvi.

Dijetalni antikoagulansi uključuju hranu bogatu salicilnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, jodom i vitaminom E.

Voda

Mi smo 90% voda i krvi je potreban normalna vodeni balans u našem telu. Zbog toga, kod prvih znakova proširenih vena i drugih problema sa krvlju, treba da razmiliste da li pijete dovoljno vode. 2-2.5 litre na dan je srednji unos, ako je vaša težina dovoljno visoka, možda će biti potrebne 3 litre. U svakom slučaju telu je potrebno mnogo tečnosti i lekar će preciznije odrediti individualnu normu.

Maline

Maline sadrže istu materiju kao i aspirin, koja se često pije radi smanjivanja viskoznosti krvi. Ali aspirin ima nuspojave, on negativno utiče na želudac i sluzokožu, a maline ne. Zbog toga jedite sveže maline, slatko od malina. Narodna medicina preporučuje i odvarak od listova maline i crne ribizle.

Laneno ulje

laneno seme pomaže kod zgrušavanja krvi

Sadrži mnogo polinezasićenih masnih kiselina neophodnih za krvne sudove, kao i vitamin E. Ima sposobnost da oporavi elastičnost krvnih sudova.

Masne ribe

Izvor zdravih masti i borac protiv aterosklerotskih plakova.

Beli luk

Moćan antioksidans, antiinflamatorni, koji podstiče resorpciju krvnih ugrušaka. Preporučuje se da se koristi svež ili blago sušen na čistom vazduhu.

Raštan

Hrana koja sadrži jod je veoma korisna za krv. Ona smanjuje viskozitet krvi i povećava vaskularni tonus. Tako da su svi morski plodovi osnovni kandidat za trpezu ljudi sa gustom krvlju.

Paradajz

Likopen koji je sadržan u njima pomaže u normalizovanju nivoa holesterola. A rutin jača zidove krvnih sudova.

Japanska jabuka

Sadrži mnogo antioksidanasa, a zbog prisustva flavonoida razređuje krv, sprečava formiranje krvnih ugrušaka, jača krvne sudove i normalizuje nivoe holesterola u krvi.

Crveni kupus

Generalno, svaki kupus je zdrav, uključujući kiseli kupus, ali crveni kupus sadrži mnogo kalijuma, koji je mnogo koristan za krvne sudove, vitamin C i vitamine iz grupe B. Prema tome kupus stimuliše metabolizam, poboljšava kvalitet krvi i sprečava formiranje krvnih ugrušaka.

Pčelinji med

Ima mnogo dobar efekat na krv, uključujući i za njeno razređivanje. Sprečava formiranje krvnih ugrušaka.

Citrusno voće

Ono sadrži vitamin C i mnogo vode. Limun je posebno dobar za razređivanje krvi. Tako da je čaj sa limunom i kašikom meda sjajna ideja.

Proklijala pšenica

Odlično sredstvo za razređivanje krvi, ako jedete barem 1 supenu kašiku za jedan dan. Dobro bi bilo da je dodate u salate i da pospete lanenim maslacem.

дđumbir pomaže kod zgrušavanja krvi

Đumbir, cimet, kurkuma

kora i korenovi sadrže kumarine. Ova jedinjenja razređuju krv i sprečavaju formiranje ugrušaka. Kurkumin takođe sadrže biljke poput korena rena, celera, lucerke i dr.

Biljke

Mnoge biljke sadrže materije koje pomažu u razređivanju krvi. Takve su kora vrbe (ona je prirodni aspirin), korenje anđelike i sladića, sok od aloe vere i lekovita kalanhoja, tinktura od divljeg kestena, listovi i plodovi gloga, šišarke hmelja, listovi i kora lešnika, listovi žalfije i dr.

Druga hrana

Salicilati koji su prirodni aspirin sadržani su u mnogim namirnicama poput: jagoda, ogrozda, borovnica, trešanja, krastavacam crvenih paprika, ljutih paprika, cvekle, luka, jabuka, plavih šljiva, belog i crvenog francuskog grožđa, tamnog grožđa, crvenog suvog vina i dr. Izvori omega-3 masnih kiselina i vitamina E su maslinovo ulje, riba i morski plodovi, orašasti plodvi i semenke. Morske alge su bogate jodom.

Lekovi

Napoznatiji i dostupan lek koji pomaže u razređivanju krvi je svima poznati aspirin. Naravno, lekova sa sličnim dejstvom je mnogo, ali najbolje je da njihova upotreba bude naznačena i kontrolisana od strane lekara.

Treba da znate da lekovi, prepisani od strane lekara, ne treba da se zamenjuju hranom i biljkama barem do konsultacije sa lekarom koji leči. Takođe je opasno da se kombinuje upotreba antikoagulanata i upotreba preterano mnogo hrane koja ima sličan efekat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest