bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Bezglutenski kvasac - suština i upotreba

Bezglutenski kvasac - suština i upotreba

Bezglutenski kvasac - suština i upotreba

Svakodnevno sa svih starna nas obasipaju informacijama povezanim sa glutenom i bezglutenskim režimom, ali mali broj zna zapravo šta je gluten i kakav je njegov uticaj na ljudski organizam. U većini prehrambenih prodavnica već se prodaju različiti proizvodi čiji sastav u potpunosti isključuje gluten.

Gluten predstavlja kombinaciju dva proteina - gliadin i glutenin, čineći 80% belančevina u pšenici. On joj daje elastičnost testa, tako što je na taj način kranji proizvod mekane konzistencije. Kao i kod svih ostalih proteina, ulazeći u gastrointestinalno trakt, gluten se razgrađuje i tako ne uzrokuje nikakve komplikacije. Ali kada imuni sistem prihvati hranljivu materiju kao stranu supstancu, on je napada, a kao rezultat toga mogu da nastupe različite neželjene reakcije - upravo one često bivaju označene opštim pojmom netolerancije na gluten.

Važno je da se spomene da se gluten ne pojavljuje kod svih ljudi kao iritant za imuni sistem. Ljudi sa takvom netolerancijom prosto treba da uključe u svoj meni više hrane koja ne sadrži gluten.

Bezglutenski kvasac je jedna optimalna varijanta za dodavanje u gotova bezlutenska brašna, tako što može da se koristi u proizvodnji hleba i za pravljenje raznih vrsta proizvoda - pica, kolača i dr. On je pogodan i za aparat za hleb. U prodavnicama zdrave hrane može da se nađe gotov takav hleb bez glutena, ali zašto da ga ne napravimo kod kuće? !

Brz i jednostavan recept za hleb sa bezglutenskim kvascem

Bezglutenski kvasac

Sastojci koji će vam biti potrebni: 1 kesica bezglutenskog kvasca, 250 g bezglutenskog brašna (može da bude mešavina kukuruznog, heljdinog, pirinčanog i dr.) 1 jaje, 1 supena kašika ulja, 1 kašičica soli i 1 supena kašika šećera.

U posudi sa toplom vodom se istope zajedno šećer i bezglutenski kvasac, smesa se ostavlja da naraste na otprilike 30 minuta. Zatim se dodaju osatli sastojci zajedno sa 1 šoljom vode. Umešeno testo se stavlja u odgovarajući kalup i peče se 30-40 minuta na otprilike 220 stepeni.

A sada odvojte malo vremena da pogledate naše bezglutenske recepte, kao i sve recepte za bezglutenski kolač ili bezglutenski hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji