bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Popularni začini u azijskoj kuhinji

Popularni začini u azijskoj kuhinji

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2671k1k
Azijski začini

Kao što balkansku kuhinju karakterišu začini poput peršuna, nane, piskavice i drugih začina, tako i azijska kuhinja ima svoje začine koji joj daju jedinstveni ukus. Mnogo ih je i raznovrsni su i ne postoji način da ih sve nabrojite, ali na sreću, ako naiđete na određeni azijski recept, gotovo je sigurno da ćete kod nas moći da nabavite željeni azijski začin.

Možda ne u svakoj prodavnici, ali ako ste malo uporniji, verovatno ćete pronaći čak i popularni kineski miks od 5 začina, koji ćemo pomenuti u narednih nekoliko redova, u kojima ćemo otkriti koji su to najpopularniji začini u azijskoj kuhinji.

1. Đumbir

Popularni začini u azijskoj kuhinji

Koren đumbira koristi se u brojnim azijskim receptima i popularan je poput korena celera ili korena paškanata. U našim prodavnicama ga ima gotovo svuda, a ako ga slučajno nema u svežem stanju, možete kupiti i sušeni đumbir.

2. Pirinčano sirće

Bez njega suši ne bi bio pravi suši, čak i ako vam neki od lokalnih majstora kuvara objasni da ga možete zameniti običnim jabukovim sirćetom. Ne, ukus pirinčanog sirćeta je sasvim drugačiji i sastavni je deo svih recepata za suši.

3. Limunska trava

Popularni začini u azijskoj kuhinji

Obično se prodaje suva, ali imajte na umu da je nije teško uzgajati kod kuće. Teško da postoji domaćinstvo u Vijetnamu, Kambodži, Šri Lanki i na Karibima koje nema limunsku travu. Naročito je pogodna za ribu i morske plodove, a u gore nabrojanim državama ih ima u izobilju.

4. Vasabi

Ovo je tipičan japanski proizvod, koji je vrsta rena - japanski ren. Kao i pirinčano sirće, ni suši ne možete da poslužite bez tradicionalnog sosa od vasabija. Ako vam se učini previše ljutim za vaš ukus (imajte na umu da, za razliku od ljute paprike, njegova ljutina vrlo brzo prolazi), možete ga pomešati sa soja sosom.

5. Kineska mešavina 5 začina

Kineski miks od pet začina

Kao što šarena so ili univerzalni začin mogu da sadrže različite sastojke, tako i kineska mešavina ima varijacije, ali klasična je mešavina anisa, karanfilića, sečuanskog bibera, cimeta i komorača (seme komorača). Neki sastojci mogu se zameniti đumbirom, sladićem ili muškatnim oraščićem. Zavisi u kom ste delu Kine. Ako i dalje morate nabaviti kinesku mešavinu od 5 začina ovde, gotovo je sigurno da ćete naići na prvu, originalnu opciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji