Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese kod spremanja spanaća

Finese kod spremanja spanaća

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Finese kod spremanja spanaća

Spanać je omiljena korisna namirnica. Ko ne voli špagete sa spanaćem ili pak picu sa spanaćem. Ali pre nego što ga uključimo u svoj meni, treba da znamo kako da ga upotrebimo. Koje su finese kod kuvanja spanaća?

Da bi se sačuvale dragocene mineralne soli i vitamini u spanaću, prilikom njegove obrade treba da se ispoštuje nekoliko pravila.

Potrebno je da znate da stabla i korenčići spanaća takođe mogu da se iskoriste, zato što imaju veliku količinu vitamina C. Od korenčića spanaća obično se pravi salata.

Da biste sačuvali hranljive kvalitete spanaća, nakon pranja ne treba da ga namočite u vodu, zato što će ona apsorbovati vodorastvorljive korisne vitamine i mierale, koji će na kraju otići u sudoperu.

Poparavanje lisnatog povrća treba da se vrši bez vode, a celi listovi mogu da se dinstaju u maslacu.

Na taj način karotin, korisni vitamin C se čuvaju i bolje se apsorbuju. Kuvanje spanaća treba da se odvija u dobro zatvorenom sudu. Maksimalno vreme kuvanja je 10 do 15 minuta. Veoma važan savet kod kuvanja spanaća.

Za najzdraviju pripremu kuvajte spanać na pari. Listove stavite na kuhinjsku rešetku ili pak u kesicu od gaze.

Ako pasirate ili istucate spanać, "ubijate" veliki deo sadržaja vitamina C. To je tako zato što ova vrsta obrade narušava celovitost ćelija, a kiseonik vazduha u prostoriji uništava supstancu.

Kuvanje spanaća

Stručnjaci preporučuju za najbolji način pripremanja da se iskoristi dinstanje celih listova u masnoći. U tu svrhu se kapne malo masnoće u tiganj, stavljaju se listovi spanaća, nakon čega se posude poklapa poklopcem.

Sirovi spanać je prirodno ukusan. On može da se doda u salatu ili kao sok, dodate u supe od povrća. Neki čak stavljaju sino iseckan spanać u mleveno meso za ćufte. Ukoliko pak ne volite meso, ćuftice od spanaća su dobra opcija za vegetarijance.

Evo šta još treba da znate kada počinjete da kuvate spanać.

Izbor i čuvanje spanaća

- nalazi se tokom cele godine, ali najbolje vreme je između aprila i septembra;

- spanać sa jako obojenim listovima je stariji, a onaj sa svetlijim listovima je mlađi;

- spanać sa laganijom aromom može da se konzumira sirov u salatama (na praimer da napravite salatu od spanaća sa tunjevinom). Umesto toga, ako imate star spanać jake arome, treba da se kuva;

- izaberite spanać sa laganijim, svežim listovima i svežim mirisom;

- izbegavajte osušeni, obojeni spanać;

- spanać ne treba da se pere pre nego što ga stavite u frižider.

Kulinarska upotreba spanaća

Korak 1: Pripremite spanać. Oštrim nožem uklonite listove sa debelog stabla.

Korak 2: Držite spanać u toploj vodi nekoliko minuta kako biste uklonili pesak i druge čestice. Nakon toga promenite vodu, ponovo isperite i iscedite kroz cediljku.

Korak 3: Isecite listove spanaća do željene veličine.

Korak 4: SKuvajte ga prema željenom receptu za spanać.

Skuvani spanać

Stavite ga u široku šerpu, pokrijte ga vodom, dodajte 1-2 kašičice soli i stavite da proključa na jakoj vatri. Nakon što provri, prekinite vreme. Kuvanje spanaća otprilike 3-5 minuta. Nakonšto isteče vreme, dobro ga iscedite i odmag stavite u posudu sa ledeno hladnom vodom. Nakon maksimalno 1 minute izvadite ga (da ne bi promenio svoju boju). Odmah ga iscedite. Možete da koristite cediljku za proizvode od makarona,

Sotirani spanać

Kuvani spanać

Zagrejte 2 supene kašike maslinovog ulja u većem tiganju sa višim zidovima. Kada je dovoljno vruće, dodajte 3 čena iseckanog belog luka. Zapecite ih manje od minutu, nakon čega dodajte spanać. Koristite drvenu špatulu da biste izmešali.

Okrenite listove spanaća nekoliko puta, nakon toga stavite poklopac i tako zadržite spanać bez okretanja otprilike minutu. Na kraju ga izvadite iz tiganja da ne bi upio maslac. Pre serviranja možete dodati malo više maslinovog ulja.

Namaz od spanaća

Treba vam: 1 supena kašika maslaca, otprilike 60 g iseckanog luka, 1 čena iseckanog belog luka, 125 ml kisele pavlake, 1 g indijskog oraha, biber i so po ukusu. Pratite instrukcije za kuvanje spanaća, dobro ga iscedite i stavite na apsorbujuće kuhinjske krpe. Kada primetite da se osušio, sitno ga iseckajte.

Istopite 1 supenu kašiku maslaca na srednje jakoj vatri u tiganju i dinstajte luk i beli luk. Nakon otprilike 5 minuta tokom kojih se oni karamelizuju i dobijaju aromu, dodajte kiselu pavlaku. Pomešajte i posipite indijskim orahom i biberom i soli. Dobro promešajte. Neka počne da vri i da se zgušnjava, ali bez pokrivanja tiganja.

Nakon toga stavite iseckani spanać, izmešajte, uverite se da pavlaka pokriva povrće, smanjite ringlu do minimuma i ostavite da tako proključa, takođe bez poklopca, otprilike 2 minute. Hrana treba malo da se zgusti. Servirajte odmah sa crnim biberom i solju po ukusu. Gotov namaz sa pavlakom.

Zašto je spanać korisniji kada je skuvan?

Sos sa spanaćem

Suprotno opšte prihvaćenom shvatanju da je sve povrće bolje za organizam kada se jede sirovo, spanać je korisniji kada je skuvan. Ili barem tako tvrde naučnici.

Termičja priprema može da poveća količinu hranljivih materija, ali i njihovu apsorpciju. Ovo se primećuje kod spanaća, ali takoće i sa šaragrepom ili paradajzom. Eto zašto je kuvani spanać zdraviji od sirovog spanaća.

1. Povećava količinu beta-karotina

Prema proučavanjima kada se konzumira kuvani spanać nivo beta-karotina (antioksidans koji pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja i raka pluća), asimiliše se više nego u slučaju sirovog spanaća.

2. Više luteina

Osim toga, termička obrada spanaća povećava količinu luteina, prisutnog u spanaću koji je fitonutrient koji sprečava kataraktu i degeneraciju makule.

3. Više kalcijuma, manje oksalata

Drugi argument u korist konzumacije kuvanog spanaća jeste smanjivanje količine oksalne kiseline. Zeleno povrće, kao spanać, bogato je kalcijumom i oksalatnom kiselinu. Tri šolje sirovog spanaća na primer sadrži 90 miligrama kalcijuma, dok šolja kuvanog spanaća sadrži 260 miligrama.

Ako kuvate spanać u vodi, nemojte koristiti tečnost za bujon.

4. Više magnezijuma i gvožđa

Uz to, termička obrada spanaća takođe povećava količinu magnezijuma i gvožđa koji mogu da budu apsorbovani u telu.

Ali voda je neprijatelj termički spremljenog povrća. Kuvanaje povrća dovodi do toga da se značajna količina hranljivih materija rastvori u vodi - vitamin V, folat i tiamin (vitamin B1). Kuvanje povrća na pari je bolja metoda.

Pogledajte još i ukusne i zdrave recepte za:

- pitu sa spanaćem;

- paj sa spanaćem;

- tortu sa spanaćem;

- supe sa spanaćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest