bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana koja je alternativa lososu

Hrana koja je alternativa lososu

Hrana koja je alternativa lososu

Losos je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina u svetu. Svi znamo da ove masne kiseline mogu da spreče pojavu oboljenja poput Alchajmerove bolesti i različitih srčanih problema.

Međutim, svetski ulov lososa, kao i farme riba koja uzgajaju ovu korisnu ribu, nimalo nisu dobri za zdravlje okeana, a i za ekobalans, zato što je prisutan prekomerni ribolov, a ovo za sobom svima vodi mnoge teške posledice.

Ovo je jeadn suštinski razlog da razmislite da li:

- vam je potrebno toliko često da imate lososa na stolu;

- da li je toliko važno da goste dočekate zalogajima dimljenog lososa;

- da li je zaista tačno da je ova riba fitnes hrana koja vam je potrebna.

U ovim i u slučaju da ne volite upravo ovu morsku hranu - nudimo vam alternativu lososa. Pogledajte neku zdravu hranu koja može da bude sjajna zamena za losos.

Kako da nabavimo omega-3, ukoliko ne volimo ribu?

Alternativa lososu

U 100 grama lososa ima otprilike 2000 mg omega-3 masnih kiselina, tako da će vam biti teško da nađete drugu opciju sa toliko visokim sadržajem. Međutim, ovo u potpunosti ne znači da ne možete da ga nabavite, prosto treba da obezbedite dovoljnu količinu.

Ne prekidajte sa čitanjem do ovde, kako biste saznali koji su drugi dobri izvori zdrave masti. Iako još uvek nije jasno tačno koliko omega-3 treba da uzimamo, kako bismo maksimalno iskoristili njene koristi. Nutricionisti savetuju da težimo ka 500 mg na dan. U sledećim redovima pogledajte najbolje alternative lososa:

Semenke lana i čie

Ove malecke semenčice su veoma bogate omega-3. Preporučuje se da ih sameljete pre nego što ih dodate u konkretnu hranu. Takođe možete da koristite laneno ulje u salatama i drugim jelima. Samo dve supene kašike lanenog semena su dovoljne kako biste obezbedili gotovo 60% preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina.

Jaja kao zamena za lososa

Pasulj mung, crveni pasulj i pasulj Pinto

Ukoliko vas jaka aroma ribe odbija, treba da znate da su različite vrste pasulja takođe bogate zdravim mastima. U otprilike 75 g pasulja mung ima 603 mg omega-3 masnih kiselina.

Jaja obogaćena omega-3

Brz i jednostavan način da se uverite da nabavljate neophodnu količinu za dan jeste konzumacija jaja obogaćenih omega-3, koja su veoma ukusna. Međutim, ova jaja adrže holesterol. Eto zašto, ukoliko treba da kontrolišete svoj holesterol, da smanjite unos do minimuma i da se fokusirate na druge izvore hrane.

Bundeva

Bundeva ne može da se poredi sa lososom u odnosu količine omega-3 koju sadrži. Ipak, u 150 g kuvane bundece ima otprilike 340 mg. Osim toga, bundeva ima nizak sadržaj kalorija i u njoj ima mnogo tečnosti i vlakana, tako da je savršen izbor ukoliko želite da održavate zdravu telesnu težinu.

Druga morska hrana

Hrana alternativa za losos

Losos sigurno nije jedina riba koja je bogata omega-3. Haringa, skuša, sardine i pastrumka su ribe koje imaju sličnu količinu zdrave masti. Na primer ostrige i školjke su druga moguća varijanta.

Ukoliko i za vas losos u rerni ili krhko upravo ispečeno file lososa u tiganju nije najvažnija hrana i shvatate da pametan izbor u ishrani je važniji, onda vam čestitamo na odluci i želimo zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji