Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kopalen - smrtonosni delikates, koji teško da ćete probati

Kopalen - smrtonosni delikates, koji teško da ćete probati

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2009
Kopalen (Kopalhen)
Fotografija: tunnel.ru

Pre samo nekoliko decenija nije nam bilo jasno kako Japanci mogu da se hrane sirovom ribom. Verovatno nam je i dan danas takođe čudno kako mogu da konzumiraju otrovnu ribu Fugu. Međutim, ovde ćemo vas upoznati sa jednim dosta čudnim delikatesom koji ne dolazi iz Japana, već iz hladnih zemalja Čukotke koje mi povezujemo pre svega sa vicevima o Čukčima.

Ovaj nesumnjivo čudan delikates naziva se Kopalen (Kopalhen) i zapravo nije sasvim sigurno da potiče iz Čukotke, zato što ga mnogi narodi, odsečeni od civilizacije, koji žive na krajnjem severu, koriste kada zbog hladnoće ostaju bez sredstava za život. Popularan je i među Eskimima.

Šta zapravo predstavlja Kopalen, zašto se smatra smrtonosnim i zašto mislimo da ćete ga teško probati.

Kopalen je mesni delikates koji se međutim sprema od umrlih životinja. Po pravilu u Čukotki ga prave od starijih jelena ili srna koje se nakon što se ulove namerno drže da budu gladne sa ciljem da se očiste njihova creva. Osim srna i jelena za isti cilj mogu da se koriste foke, morževi, pa čak i kitovi. U različitim regionima narodi postupaju na različite načine i to uglavnom u zavisnosti od toga šta su uspeli da uhvate.

Nezavisno od toga koja je životinja u pitanju, obavezno mora da se drži nekoliko dana gladna, nakon čega se davi kako bi mogla da se sačuva celovitost njene kože. Nakon toga, njen leš se potopi određeno vreme u vodu, obično u neku močvaru. Ostavlja se da se iscedi, posipa se tresetom i izravnava se zemljom, tako da ne bude na otvorenom i da ga ne pojede neka druga životinja.

Ovaj "ritual" se obično vrši leti kada ima šta da se ulovi, a ideja je da sami Kopalen bude gotov do zime, kada postoji ozbiljan nedostatak bilo koje hrane. Iznad rupe u koju je ubačena mrtva životinja, stavlja se neka stara prnja jarkih boja, tako da tokom zimskog perioda ljudi mogu da pronađu zakopanu hranu.

Sigurno ste već odgovorili na pitanje zašto mislimo da ćete teško probati ovaj delikates. Najmanje zbog toga što biste ga teško spremili. Ali osim toga, njegova konzumacija može da bude smrtonosna za vas, zato što vaš želudac ne bi mogao da se izbori sa varenjem.

Naučnici objašnjavaju činjenicu da Čukči, kao i svi ostali narodi koji su postali stručnjaci u pripremanju Kopalena, mogu mirno da ga konzumiraju jedino zato što su od malih nogu bili hranjeni sličnim mesom - umesto popare na primer.

Pogledajte još šokantne hrane po svetu

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest