Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Uloga Katerine Mediči u stvaranju francuske kuhinje

Uloga Katerine Mediči u stvaranju francuske kuhinje

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2007

Šta ste slušali o francuskoj kuhinji? Da je ona najsofisticiranija i tražena kuhinja u svetu? Kuhinja u kojoj je na prvom mestu kvalitet, a ne količina. Kuhinja dobrih odnosa i manira. Kuhinja koja je doslovno praznik za čula! Da, ovo je zaista tako!

Takođe, verovatno znate i po kojoj hrani su poznati francuski kuvari - tartufi, mesni specijaliteti od pačetine i jagnjetine, ogromna raznolikost uvrnutih jela od morskih delikatesa, kao i neverovatna poslastičarska remek dela. Nećemo polemisati sa vama, tako je!

Ali teško da znate da da bi se francuska kuhinja pretvorila u toliko dobru i svetski poznatu, treba da se traže ne toliko njeni francuski koreni, nego italijanski. Zato što ono što je trenutno francuska kuhinja, pre svega je zbog uloge koju je u njenom formiranju odigrala Katerina Mediči, predstavnica poznate fiorentinske porodice Mediči.

Za francuske sireve, maslac, vino i čak kroasane, Francuzi treba da se zahvale upravo njoj.

Da se vratimo nazad u prošlost, tačnije u daleki 16. vek kada se 1547. godine četrnaestogodišnja Katerina Mediči udaje za isto toliko starog Anrija, sina francuskog kralja Fransisa Prvog.

Međutim, Katerina Mediči stiže u Francusku ne samo u društvu svojih dvorskih dama i služavki, veći i poznatih italijanskih kuvara, vinara, vinogradara, vrtlara, poslastičara itd. koji su zapravo poklon koji je njen otac dao kao venčani poklon za par.

Iako se Francuzi ne slažu mnogo sa ovom činjenicom, na njihovu kuhinju posebno jako je uticala fiorentinska, koja je u ono vreme bila u pravom usponu. Zahvaljujući fiorentinskim vrtlarima, Francuzi su se upoznali i počeli da uzgajaju mnogo za njih nepoznato voće i povrće.

Vinogradari i vinari koji su došli iz Firence, svoja znanja preneli su Francuzima, a francuski kuvari su počeli da imitiraju svoje fiorentinske "kolege". Tako pokalo u francusku kuhinju ulazi mnogo svežeg voća i povrća.

Zapravo, upravo za vreme Katerine Mediči i Anrija proslave u palatama tenedciozno postaju sve raskošnije i raskošnije, a posluživana jela - izvrsnija i izvrsnija.

Iako je francuske kuhinje bilo i pre pojave Katerine Mediči u Francuskoj, za formiranje prefinjene francuske gastronomije može da se govori tak nakon snažnog uticaja fiorentinskih kuvara na nju.

A da biste osetili ukus moderne Francuske, pogledajte naše predloge za:

- francuske salate;

- francuski hleb;

- francuske torte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji