Odgovarajuće meze uz viski

Odgovarajuće meze uz viski

Znamo da naša rakija ide ruku pod ruku sa šopskom salatom, turšijom ili kiselim kupusom, ali da li bi slične salate i meze pasali nekom takvom piću kao što je viski. I uopšte upravo zbog svoje džentlmenske note da li je dobro da se viski poslužuje uz meze?

Iako je naš čovek dosta dugo smatrao da se viski pije samo čist (eventualno samo sa nekoliko kockica leda - ponovo naše pravilo koje većina ljubitelja viskija odbacuje), danas se zna da ima mezeta koji osebno dobro pašu upravo uz viski. Evo šta je dobro da naučite u tom smeru i sa čime se viski poslužuje u različitim državama.

Mete za viski
Fotografija: Atanaska

Da li se sećate pesme Vikenda u kojoj se peva Viski sa kikirikijem i s vremena na vreme - bademima... Istina je da uz viski pašu skoro svi orašasti plodovi, au nekim zemljama ovo alkoholno piće se servira i sa sušenim voćem. Ipak bademi i lešnici su klasika.

U Škotskoj na primer, koja je zajedno sa Irskom u sporu oko toga da li je originalan viski škotski ili irski, ovo piće se često servira zajedno sa pečenim mesom. Poštuju se slanina i pečena šunka. Ovo važi pre svega kada se na stolu nudi visokokalorični i jači po ukusu viski.

U Irskoj pak često se uz viski nudi dimljeni losos, sendviči-zalogaji sa ikrom, bakalarom, pa čak i školjkama.

U SAD-u u mnogim lokalima možete sresti posluženi viski sa prženom hranom, uključujući i prženi krompir, a u Evreopi ne treba da se čudite ako vidite da se uz viski nude i razni čokoladni deserti, uključujući i pečene pite.

Sirevi sa starijim ukusom, poput plavog sira na primer, su dosta pogodni uz bilo koji viski samo da je ono sa visokim procentom alkohola i da je jakog ukusa.

Većina preferira da konzumira viski sa crnom čokoladom.

Crna čokolada i viski

A ako ne raspolažete ni sa čim od gore navedenih mezeta koji idu uz viski, onda se najverovatnije u vašem frižideru nalazi nešto drugo - šargarepa. Isecite šargarepu na tanke ivice, umočite je u šolju sa limunovim sokom i nećete pogrešiti. Zapravo, upravo tako se pripremaju koktel štapići od šargarepe koje ste viđali po barovima i koji idu uz razna "žestoka" pića.

A ovde smo za vas sakrili recept za domaći viski. Ako vam se pak čini nekako čudnim da mešate domaći alkohol kod kuće, poverite se nekom od ovih isprobanih recepata sa viskijem.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji