Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»O glutenu u spelti - šta treba da znamo?

O glutenu u spelti - šta treba da znamo?

Reni NikiforovaReni Nikiforova
Početnik
5
O glutenu u spelti - šta treba da znamo

Često čujemo pitanje: Da li je spelta bez glutena? Ukoliko imate potvrđenu alergiju na gluten, treba da izbegavate speltu, tačno i kao što biste izbegavali konzumaciju pšenice i raži. Međutim, ako nemate alergiju ali ipak kada konzumirate pšenicu vaš organizam reaguje na neki način, spelta može da se pokaže kao odgovarajuće zrno za vas.

Evo nekoliko stvari o glutenu u spelti i šta treba da znamo o ovoj žitarici:

Najstarije zrno

Smatrana najstarijim zrnom, poznata u istoriji poljoprivrede, spelta nudi raznovrsnost osnovnih hranljivih materija i bogat sadržaj glutena. Ovo zrno nekada je raslo divlje po celom svetu, ali slično mnogim drugim žitaricama, bilo je iskorenjeno nakon što su farmeri uzgajali moderne kulture i sorte koje su lakše za sakupnjanje. Ipak ovo drevno zrno je dragoceno zbog svojih hranljivih materija i nižih nivoa glutena.

Gluten u spelti

Postoje ključne razlike u komponentama glutena u spelti zbog čega ga neki ljudi, koji reaguju na gluten u pšenici, bolje podnose. Spelta ima "minimalne" nivoe omega gliadina u poređenju sa pšenicom i ne sadrži jake antigene Omega-5 gliadina. Ima upola manje glutena od običnog pšeničnog brašna. Veći sadržaj glutenina u pšenici je kultivisan, kako bi olakšao industrijsku obradu i da pomogne u održavanju elastičnosti i čvrstine testa.

Koristi od spelte

Gluten u spelti

Spelta je mnogo teža za obradu od pšenice. Iziskuje ljuštenje i skidanje ljuske. Uprkos tome zdravstvene koristi su vredne truda. Ljudi sa nizom zdravstvenih problema, uključujući probleme sa varenjem, artritis, migrnu, kožne iritacije, sindrom iritiranih creva i drugih izjavljuju da se bolje osećaju kada jedu speltu, a ne običnu pšenicu. Budući da spelta sadrži gluten nije pogodna za ljude sa celiakijom.

Pomaže u varenju glutena

Spelta ima širi spektar hranljivih materija nego drugi članovi porodice pšenice, a višim nivoim proteina, vlakana, mangana, nijacina, tiamina i vitamina B2. Visok nivo vlakana u spelti pomažu u smanjivanju nivoa lipoproteina, "loš holesterol" i pomaže u varenju glutena.

Zamenik za pšenicu

Bez glutena

Spelta je idealan za menik proizvoda od pšenice koji sadrže više glutena, poput proizvoda od testa, hleba i piva. Značajan broj ljudi ispituje neželjenu reakciju na gluten što znači da treba da se pridržava bezglutenske dijete kako bi izbegli negativne efekte.

Ako želite da smanjite unos glutenske hrane, mirno možete da se okrenete spelti. Mešenje hleba od spelte je mnogo lakše nego mešenje testa od pšenice, s obzirom na to da ne iziskuje narastanje.

I ako ste proverili da je spelta vaš drugar, onda probajte neki od naših ukusnih recepata za palačinke od spelte ili grisine od spelte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest