Šećer Demerara

Demerara
Fotografija: Илиана Първанова

Bez sumnje, svi imamo prilično dobru predstavu o tome šta je to šećer. Beli rafinisani šećer - najčešći oblik šećera koji je komercijalno dostupan, obično se dobija iz šećerne trske (višegodišnja trava) ili šećerne repe (vrsta krtole). Međutim, dobijeni proizvod je vrlo mnogo rafiniran - kao granulirani beli šećer, što svi dobro znamo.

Postoji bezbroj alternativa i zamena za šećer - od potpuno veštačkih do prirodnih (stevija, itd.). Ali poslednjih godina sve više čujemo o nečemu što se zove Demerara, za šta neki pogrešno pretpostavljaju da je samo smeđi šećer.

Za razliku od smeđeg šećera, koji je samo rafinirani beli šećer blago okupan u malo melase, Demerara je zrnasti, pomalo hrskavi sirovi šećer poreklom iz Gvajane (kolonije koja se ranije zvala Demerara). Zbog rastuće popularnosti Demerare tokom godina, ova posebna vrsta šećera sada se proizvodi u Meksiku, Indiji, na Havajima i u drugim zemljama.

Demerara je svetlo smeđi delimično rafinisani šećer koji se dobija prvom kristalizacijom tokom prerade šećerne trske u kristale šećera (ovaj postupak je sličan onome što se dešava sa prirodno isparenim sokom trske). Za razliku od smeđeg šećera, koji ima ukus melase, Demerara ima prirodnu toplu aromu karamela. Demerara šećer se naziva i Turbinado, što ima više veze sa načinom obrade šećera u turbinama nego sa mestom odakle dolazi.

Beli šećer

Beli šećer

Postoji niz mišljenja o tome da li Demerara šećer ima istu ili veću hranljivu vrednost od belog šećera. Evo nekoliko podataka u vezi sa tim:

- 1 kašičica belog šećera sadrži 4 g šećera i 15 kalorija; 1 kašičica Demerara šećera takođe sadrži 4 g šećera i 15 kalorija. Iako su ovi brojevi isti, neki ljudi mogu pretpostaviti da su ove vrste šećera identične po nutritivnom sastavu. Ipak, obe vrste se sastoje od saharoze, imaju iste kalorije i imaju sličan efekat na nivo šećera u krvi.

- Udruženje šećerana i proizvođača (grupa koja zastupa industriju šećera) tvrdi da beli šećer ne sadrži nikakve aditive ili konzervanse bilo koje vrste, ali istina je sasvim drugačija. Prvo, beli šećer je jedan od aditiva koji se koristi u većini prerađenih namirnica. Dokazano je da je ona više farmaceutski narkotik, nego hrana za ljude.

- Kako se šećerna trska jako tretira i hemijski obogaćuje tokom uzgoja, beli šećer i sirovi šećer mogu sadržati ostatke ovih štetnih hemikalija, osim ako ne odaberete organski sirovi šećer.

- Tokom obrade, beli šećer se prečišćava kako bi se uklonili svi minerali potrebni telu za varenje šećera, uključujući: hrom, kobalt, magnezijum, mangan i cink. Međutim, Demerara i dalje sadrži ove minerale i iako su neki od ovih minerala potrebni samo u minimalnim količinama u našem organizmu - oni su i dalje potrebni.

Smeđi šećer i demerara

Takođe je važno uzeti u obzir nutritivni uticaj konzumiranja belog i sirovog šećera. Beli šećer povezan je sa iscrpljivanjem vitamina B i poremećenim metabolizmom kalcijuma, a da ne pominjemo više od 100 zdravstvenih komplikacija sa kojima je povezan. Demerara prirodno sadrži neke melase, koje same po sebi sadrže određene vitamine i minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i vitamina B3, B5 i B6.

Obično, što je tamnija boja Demerare, to je veća količina melase i minerala u njoj. Melasa se uglavnom sastoji od saharoze, ali takođe i od molekula pojedinačne glukoze i fruktoze, tragova određenih vitamina i minerala, malo vode i male količine biljnih jedinjenja. Ovo poslednje može imati antimikrobna svojstva.

Međutim, trebalo bi da se uzdržite od uzimanja velikih količina šećera Demerara, jer će sve koristi od vitamina i minerala biti prevaziđene negativnim efektima viška šećera.

Primena šećera Demerara

Demerara šećer je zapravo mnogo ukusniji i daje složenost i dubinu receptima - pecivima, pićima i dr. Njegovi hrskavi krupni kristali lep su dodatak (u umerenim količinama) površini uskršnjih kolača, kolača od jabuka, braunija, pita, biskvita, pa čak i keksića.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji