bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Nekoliko trikova za savršeno spremljen pirinač

Nekoliko trikova za savršeno spremljen pirinač

Nekoliko trikova za savršeno spremljen pirinač

Sve što je potrebno da znate o pripremanju savršeno mekanog pirinča smo sakupili na jednom mestu.

Pirinač je jedan od onih proizvoda koji se lako spremaju, ali još lakše može da se pogreši. Ponekad bude gust, a ponekad se pretvori u kašu.

1. Potrebno je da znate razliku između različitih sorti pirinča.

Postoji mnogo vrsta pirinča i teško je da se zapamte, ali je važnp da razumete razliku između dugozrnog i kratkozrnog pirinča. Kratki pirinač je mnogo mekan i lepljiv, on je savršen za suši i druga jela od pirinča koja treba da sačuvaju svoj oblik. Dugozrni pirinač se ne slepljuje, nego se raspada, zbog toga je odgovarajuć za salate i pilave;

Vrste pirinča

2. Ukupan kulinarski odnos - 2 dela vode prema 1 delu pirinča ne radi za sve sorte pirinča. Na primer smeđi pirinač obično iziskuje više vode, nego beli;

3. Uvek operite pirinač pre kuvanja - ovo će ga uliniti manje lepljivim. Odnosi se manje za dugozrnaste sorte, ali nije malo važno. Pranje uklanja višak skroba sa spoljašnje strane pirinča što ga čini lepljivim. Pirinač se dugo pere u posudi ili u cediljci pod mlazom vode;

4. Nemojte mešati pirinač dok se kuva - osim ako ne kuvate rižoto. Ovo će učiniti da se pirinač pretvrori u skrob, gust i lepljiv - zbog toga izbegavajte mešanje;

5. Prilikom kuvanja koristite šerpu sa debelim dnom kako biste sačuvali pirinač da ne izgori. Nedostatak što ne treba da se meša pirinač jeste što može da zagori. Prilikom upotrebe tanke metalne posude dno će se brzo zagrejati i spaliti ga, dno se ne zagreva ravnomerno u krug;

Kuvanje pirinča

6. Dodajte malo masnoće u pirinač da biste sprečili slepljivanje odvojenih zrna. Dodajte 1 supenu kašiku biljnog ulja u tečnost prilikom kuvanja, tada će zrnca biti lepa i savršeno odgovarajuća za salate;

7. Ne budite lenji da propržite pirinač da biste mu dali delikatan ukus. Prosto zagrejte malo masnoće, dodajte pirinač i propržite dok zrnca pirinča ne postanu zlatkasta i aromatična. Nakon čega se doda voda i kuva se kao i obično. Aroma neće biti previše jako izražena, ali će biti dovoljno što će jelo postati ukusno;

8. Ne zaboravite da posolite pirinač! Pirinač je nešto kao pasta, sadrži skrob i potrebna mu je so. Svaki put kada solite pirinač, da li u početku ili na kraju (nije bitno), to će ga učiniti ukusnijim.

Postan pirinač

9. U poslednjoj etapi kuvanja stavite čistu kuhinjsku krpu pod poklopac posude kako bi se apsorbovao višak vlage i da biste sprečili pirinač da postane suviše mekan. Ideja ovde je da će krpa upiti višak vlage i zaštitiće od dodatnog natapanja pirinča. Prosto stavite krpo ispod poklopca tokom poslednjih nekoliko minuta kuvanja i uverite se da niste u blizini plamena;

10. Ostavite pirinač da se odmori na otprilike 15 minuta pre serviranja. Nemojte vaditi krpu ispod poklopva i ostavite pirinač da odstoji određeno vreme nakon kuvanja. Ovo se odnosi i na kuvanje u tepsiji, uvijte tepsiju odmah nakon kuvanja;

Pirinač sa povrćem

11. Smeđi piinač može da bude pripremljen kao pasta u ključaloj vodi kako biste mu dodali mekšu teksturu. Kuvanje smeđeg pirinča nije jednostavno, često se pretvara u slepljen ili prekuvan. Jedan od načina kako biste to izbegli jeste da se pripremite kao pastu. Prosto ga sipajte u ključalu vodu i kuvajte dok ne bude gotov nakon čega procedite i ostavite da odstoji pod poklopcem otprilike 10 minuta.

12. Ali ukoliko žurite, uvek možete da pripremite pirinač u mikrotalasnoj rerni. U nedostatku vremena za kulinarske poslastice možete brzo da pripremite malo posudu sa pirinčem u mikrotalasnoj rerni. Da biste to napravili, dodajte pirinač (opran) u posudu, dodajte malo vode i zatvorite poklopac. Kuvajte pirinač otprilike 10 minuta, nakon čega ostavite da odmara otprilike 3 minute - to je sve!

Kada znate kako da pripremite ukusan pirinač, preporučujemo vam da probate neke od ovih isprobanih recepata sa pirinčem:

- pirinač u rerni;

- školjke sa pirinčem;

- pirinač sa pečurkama;

- tikvice sa pirinčem;

- pirinač sa mesom;

- jagnjetina sa pirinčem;

- paelja;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji