Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zdrava varijanta pomfrita prema starom receptu

Zdrava varijanta pomfrita prema starom receptu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3924
Zdrava varijanta pomfrita po starom receptu
Fotografija: Vannq88

Pomfrit je univerzalna i omiljena hrana u bilo kojoj uzrasti. Poslužuje se uz razne začine i dodatne proizvode - biber, sir, soseve na bazi belog luka, majonez, ljute ili pikantne dodatke i šta sve ne, što menja ukus ove izuzetno popularne hrane.

Bilo da je aromatiziran začinima ili pomešan sa drugom hranom, glavna stvar u jelu ostaje krompir prerađen prženjem u masnoći, a ova vrsta termičke obrade nije među najzdravijima, bez obzira na vrstu masnoće koja se koristi.

Ova činjenica nije razlog da se lišimo ovog ukusa, praznika za čula, kakav je ukusni pomfrit.

Zbog toga nije suvišno zaroniti u stare recepte, gde ponekad postoje vredni saveti za kuvanje tradicionalne hrane na zdrav način. Među njima je i recept za pomfrit bez masnoće. Evo ga.

Recept za pomfrit bez masnoće

Zdrav prženi krompir

Potrebni proizvodi:

- 4 velika krompira

- 2 belanca

- Sol

- Ostali začini po ukusu

Priprema:

Belanca umutite u velikoj činiji sa solju. Krompir oljuštite i isecite na trake za prženje. Umočite ih u belanca i poređajte u pleh prekriven papirom za pečenje.

Pecite krompir u rerni zagrejanoj na 200 ° C do ružičaste boje. Pre posluživanja pospite pomfrit začinima po ukusu.

Krompir pečen u rerni mnogo je korisniji od kuvanog krompira, koji se smatra zdravom opcijom za obradu krompira. Oni zadržavaju većinu hranljivih materija u sebi - vitamine i mikro elemente. Na ovaj način se izbegava povećani kalorijski sadržaj prženog krompira zbog apsorbovane masti.

Krompir bez manoće čuva diuretička svojstva korenastog povrća i snižava pritisak. Oni su takođe dijetalna hrana, zajedno sa kuvanim krompirom, kombinujući najbolje od dve termičke obrade krompira - divan ukus pomfrita i niskokalorične, zdrave i dijetalne karakteristike kuvanja bez masnoće.

Prilikom pečenja mladog krompira možete i da ga ne ljuštite i nakon temeljnog pranja da ga pečete sa korom u kojoj je koncentrisana većina hranljivih materija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest