Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Evo zašto su šljive izuzetno zdravo voće

Evo zašto su šljive izuzetno zdravo voće

Djemile CheshlievaDjemile Cheshlieva
Šef kuhinje
2555
Evo zašto su šljive izuzetno zdravo voće

Šljive imaju najrazličitije sorte. Rastu na drveću sa prosečnom visinom od 5-6 metara. U različitim delovima sveta cvetaju tokom različizih meseci u godini. Na primer na Tajvanu drveće šljive cveta u januaru mesecu, dok se u Velikoj Britaniji ovo dešava u aprilu mesecu.

Šljive su sferičnog ili ovalnog oblika. One su sočne i guste. Šljiva ima tvrdu košticu, okruženu mesnatim delom. Zelene šljive su obično kisele, a crne i crvene su slatke i sadrže više šećera.

Kina je zemlja gde je proizvodnja šljiva velika. Godine 2011. Kina zauzima prvo mesto u proizvodnji šljiva, drugo mesto zauzima Srbija, treće - Rumunija, zatim sledi Čile, Turska, Iran, Bosna i Hercegovina, Indija, Italija i Amerika.

Šljive sadrže hranljive komponente, vitamine i minerale. Bogat su izvor vitamina A. kao hranljiva vrednost šljive su dobar izvor vitamina C (askrobinska kiselina). Osim nabrojanih šljive takođe sadže i vitamin K, bakar, vlakna i folat, takođe je bogat vitaminom B1 (tiamin), vitaminom B2 (riboflavin), vitaminom B3 (niacin), vitaminom B6 i vitaminom E.

Dobar su biljni izvor kalijum fluorida, fosfora, magnezijuma, gvožđa, minerala poput kalcijuma i cinka. Uz to, šljive ne sadrže štetne masne kiseline.

Šljive su veoma ukusno voće. Osim toga, imaju zaštitna svojstva koja štite od različitih bolesti. Štite i podstiču zdravlje srca, štite zdravlje creva, jačaju kosti i koštani sistem, regulišu šećer u krvi, štite mozak i poboljšavaju pamćenje.

Kao dobar izbor vlakana šljive sprečavaju zatvor i regulišu varenje. Kao antioksidans šljive štite telo do slobodnih radikala, beta-katorin pak smanjuje rizik od raka pluća i usne duplje. Smanjuju krvni pritisak, smanjuju rizik od raka, smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti i od dijabetesa.

Jedna sveža šljiva srednje veličine sadrži približno 113 ml kalijuma. Ovaj mineral smanjuje visok krvni pritisak i smanjuje rizik od insulta. Pomaže u efikasnijem dotoku krvi i štiti arterije i vene. Sveže šljive smanjuju rizik od infarkta i kardiovaskularnih oboljenja.

Sušene šljive sprečavaju rizik od hipohoresterola i lipida. Prema proučavanjima šljive i sok od njih regulišu nivo holesterola u jetri. Zahvaljujući vlaknima koja sadrže, šljive smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi.

Plave šljive

Plave šljive sprečavaju rasprostranjivanje štetnih ćelija raka i smanjuju rizik od raka jetre. Svim antioksidansima i fitonutrientima šljiva čuva zdrave ćelije od štetnih kancerogenih efekata. Svojim hlorogenskim sastojkom smanjuju rizik od raka dojke.

Sušene šljive još regulišu mehanizam creva. Zahvaljujući sadržaju vlakana šljive održavaju zdravlje debelog creva i creva.

Nizak glikemijski indeks šljive reguliše i balansira nivo šećera u krvi. Smanjuje rizik od dijabetesa 2 upravo zbog niskog glikemijskog indeksa. Prema nekim istraživanjima šljiva smanjuje glukozu i trigliceride u krvi. Takođe, pokazuje zaštitan efekat protiv insulinske rezistencije.

Doprinosi jednom čvršćem temelju kostiju kičme i podlaktice.

Antioksidansi sadržani u sastavu šljiva neutrališu slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje ćelija mozga. Ojačavaju nervne ćelije i pamćenje.

Pored svega do ovde opisanog, šljive regulišu aktivnost sistema organa za varenje, jačaju imunološki sistem, jačaju otpornost organizma i imunitet. Zbog relativno visokog nivoa vitamina C, šljive se bore sa različitim infekcijama i upalama, podstiču proizvodnju azotnog oksida u organizmu, sprečavaju formiranje tumora, sprečavaju oboljenja povezana sa gojaznošću, pomažu u oslobađanju hormona koju su korisni za mozak i nerve.

Posebno u Japanu šljive i sok od šljive se koriste kao sredstvo protiv gripa.

Kao svako drugo voće, šljiva takođe ima svoje negativne efekte. Šljive sadrže oksalat koji se ktistalizuje i nagomilava u telu, bubrezima ili žučnoj kesi. Eto zašto prekomerna konzumacija šljiva dovodi do stvaranja kamenja u bubrezima ili kamenja u žuči.

Šljive sadrže slufid - posebno sušene. One mogu da prouzrokuju alergijske simptome i da prouzrokuju anafilktički pristup. Karcinoidni tumori povećavaju nivo serotonina u krvi. Šljiva sadrži značajne količine serotonina.

Konzumirajte šljive, ali u normalnim i prihvatljivim količinama kako biste bili zdravi!

U sledećim ukusnim predlozima moći ćete da pojedete svoje omiljene šljive dok dostavljate zadovoljstvo svojim čulima:

- kolači sa šljivama;

- pita sa šljivama;

- janija sa šljivama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest