Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta će se dogoditi ako stalno jedete jabuke

Šta će se dogoditi ako stalno jedete jabuke

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218318
Šta će se dogoditi ako stalno jedete jabuke

Jabuke su niskokalorična i zdrava hrana koja sadrži mnogo vitaminai vlakana.

Međutim, prema nutricionistima jabuke ne treba da se jedu sve vreme. U velikim količinama voće može da uzrokuje diskomfort kod ljudi sa povećanom kiselošću, upozoravaju stručnjaci.

Oni takođe ističu da se posebno osećaji pojačavaju ako se kisele jabuke konzumiraju na prazan stomak. Razlog za njihovu pojavu je što sveže jabuke imaju veliku količinu kiselina koje ubrzavaju metabolizam.

Za ljude koji imaju oštećenja gastrointestinalnog trakta jabuke treba da se jedu sa povećanom pažnjom, upozoravaju lekari, a drugi uopšte da ih ne konzumiraju - ili samo pečene jabuke.

Nutricionisti kažu da osobe sa nekompenzovanim dijabetesom (visoka krva glukoza) treba da konzumiraju veoma slatke jabuke sa povećanom pažnjom s obzirom na to da sadrže zaharozu.

Jabuke sadrže pektin - vrsta rastvorljivih vlakana koje podstiču pravilno funkcionisanje creva. Ovo voće može da se doda u doručkove od ovsenih pahuljica ili kikiriki putera.

Jabuke sadrže vitamine A, C, B1, B2, PP i E, kao i magenzijum, fosfof, jod, gvožđe, selen, kalijum, kalcijum i cnik. Zajedno oni nam daju živahnost, pomažu nam da se izorimo sa stresnim situacijama, poboljšavaju moždanu funkciju i jačaju kardiovaskularni sistem.

Korisna svojstva jabuka

Konzumacija jabuka štiti od raka, srčanih oboljenja, krvnih sudova i starenja. Ovo je zbog antioksidanasa. Jabuke zauzimaju vodeću poziciju po sadržaju muđu voćem. Zanimljivo je što se antioksidansi ne razgrađuju za vreme čuvanja za razliku od vitamina. Oni takođe štite pluća od uticaja nikotina.

Konzumiranje jabuka

Jabuke obnavljaju krv i smanjuju krvni pritisak. Gvožđe u jabukama povećava nivoe hemoglobina. Ovo je posebno korisno kod velikog gubitka krvi i anemije. Osim toga voće se preporučuje pecijentima sa hipertonijom. Voće može da smanji krvni pritisak tako što uklanja so i vodu iz tela.

Jabuke poboljšavaju varenje

Jabuke sadrže jabučnu, bornu, silicilnu i limunsku kiselinu. One pomažu u poboljšavanju varenja tako što stimulišu proizvodnju žuči i želudačnih sokova. Uz to, ćelije biljki voća su prirodni sorbent koji izbacuje otrove iz tela. Tako da će u slučaju trovanja jabuke takođe biti korisne.

Niži nivoi holesterola sa konzumacijom jabuka

Rastvorljiva vlakna u jabukama povezuju masnoće u crevima što vodi do smanjivanja nivoa holesterola u krvi i štite od preteranog nagomilavanja holesterola. Nutricionisti su došli do zaključka da posle tri sedmice dijete sa jabukama nivo holesterola može da se smanji za 30%. I da biste ga smanjili za 16% prosto treba da jedete 2 ili 3 jabuke na dan.

Potenicjalne štete jabuka

Čak i najzdraviji proizvod može da bude štetan ako se konzumira preterano. Isto važi i za jabuke.

Jabuke

Visok sadržaj kiselina

Ako ne znate kada da prestanete, ovaj faktor može loše da se odrazi na vas i da negativno utiče na sluzokožu. Ljudi sa peptičnim ulkusom, posebno čirom na dvanaestopalačnom crevu treba da budu oprezniji, s obzirom na to da su one kontraindikovane u kiselinama sadržanim u voću. Iako postoji mišljenje da jedna jabuka posle obroka neće naštetiti. A onima koji pate od gastritisa se savetuje da jedu samo slatko voće.

Uzgajane pesticidima i toksinima

Što se tiče sjajnih i glatkih jabuka koje vise po policama prodavnice treba da shvatite da one nisu uzgajana u potpunosti na prirodan način. Za brzo sazrevanje voća koriste se pesticidi, hemikalije i toksini. Američki naučnici iz radne grupe za zaštitu okolne sredine ustanovili su da se jabuke nalaze u top 5 voća koje je sklono da nagomila ove štetne materije. Mnogo bezbednije je dati prednost voću letnje vikendice, iako ono nije toliko lepo po spoljašnjem izgeldu.

I ipak, glavna garancija za dobro zdravlje je poznavanje mere u količinama jabuka koje se jedu. Krajnosti ne dovode ni do čega dobrog, čak kada je reč o pravilnoj ishrani.

A sada je vreme za nešto ukusno sa aromom jabuka;

- dijetalni kolači sa jabukama;

- pita sa jabukama;

- punjene jabuke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest