Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Najbolji doručak sa vlaknima

Najbolji doručak sa vlaknima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218330
Doručak sa vlaknima

Započnite svoj dan zdravim receptima za doručak - omlet sa jajima i povrćem, fritata, žitarice, integralne palačinke, vafli, smutiji i drugo.

Napunite špajz mnoštvom orašastih plodova, semenki i sušenog voća, takođe i sveže voće će vam biti potrebno u izobilju. Kombinacija vaših omiljenih ukusa na pravilan način obećava vam odličan početak dana. Najveći bonus je i to što nećete osećati glad u naredna barem 3 sata.

Doručak treba da bude hranljiv, ali koristan i da ne opterećuje stomak. Vlakna ujutru nam pomažu da probudimo organizam i da ga efikasnije očistimo. Kako bi postojao maksimalan efekat, nakon svakog doručka sa vlaknim treba da pijete dosta vode.

I tako - predstavljamo vam neke od najpoželjnijih doručkova sa vlaknima u modernoj ishrani. Ukoliko vam se neki od sastojaka učini pretencioznim ili ga nemate pod rukom, nađite i jednostavnu i ukusnu alternativu.

Skandinavska kaša od ječma

Najbolji doručak pun vlakana ostaje ovsena kaša sa dodacima. Jedna od njenih sorti je skandinavska kaša koja se međutim sprema ne sa ovasom, nego sa ječmom. Ovaj zdrav početak dana izgleda toliko dobro da čak može da prođe kao sofisticirani doručak. Mlečna kaša u skandinavskom stilu je nešto više od kaše. Servirana sa raznovrsnim svežim voćem, orašastim plodovima i začinima, ona će razveseliti svojim zadivljujućim bujnim izgledom i napuniće vas energijom do ručka. Pripremite ječmenu kašu u mleku i garnirajte svežim malinama, slamkama od jabuka, pistaćima, čija semenkama i mlevenim cimetom. Kremasta kaša je savršena sa sočnim i hrskavim topinzima - ukusno i zdravo.

Bakini kolači od bundeve

Ovi korisni vafli su odličan doručak za paleo dijetu. Pire od bundeve i brzi kompot od malina daju prirodnu slatkoću. Dijetalni bakini kolači se pripremaju uglavnom sa kokosovim brašnom, kokosovim uljem i jajima, a pire od bundeve im daje mekoću i prirodnu slatkoću. Ovi zdravi bakini kolači su savršeni za ljubitelje Paleo ishrane i one koji žele da probaju nešto novo. Ispecite vafle u aparatu za pečenje bakinih kolača i poslužite za doručak ili desert, zalivajući brzim kompotom od malina bez šećera. Može da se napravi unapred i da se koristi umesto slatkog.

Fritata sa povrćem

Fritata od povrća za doručak

Napravite ovo hranljivo jelo sa jajima koje možete jesti na nogama ili čak da uzmete u kancelariji. Ova fritata se čuva u frižideru jednu nedelju. U zavisnosti od toga koliko vremena imate, možete da je jedete toplu ili hladnu. Italijanski omlet fritata se pravi sa različitim dodatnim sastojcima koji se zalivaju umućenim jajima i peku se u rerni. U ovom receptu za fritatu sve povrće se prvo proprži lagano u tiganju od livenog gvožđa na maslinovom ulju. Slatke paprike, luk, spanać, beli luk, sušeni paradajz - sve ovo omletu daje predivan ukus, čini ga zasitnim i u isto vreme veoma zdravim. Sipajte prženo povrće sa jajima i stavite u rernu. Prethodno se uverite da je vaš tiganj odgovarajuć i za pečenje. Gotovu fritatu možete da konzumirate toplu ili hladnu. Čuvajte ostatke u frižideru za ukusan doručak kada vam zatrebaju.

Bezglutenski hleb sa suvim grožđem

Ovo ukusno, ali zdravo jelo od pečenog francuskog tosta je posuto svežim voćem. Ostim toga, bez glutena je. Ovo zapečeno jelo se pravi po principu francuskog tosta kod kog se kriške umoče u smesu od jaja i proprže se u tiganju. Ova varijanta osim što je ukusna, još je i korisnija, s obzirom na to da je hleb bez glutena i umesto prženja na maslacu, hleb prepecite u rerni. Pripremite smesu od jaja, šećera, vanile i mleka, sipajte kriške hleba sa cimetom i suvim grožđem stavljene u kalup i stavite ga u rernu. Gotov hranljivi doručak možete da pospete svime što vam padne na pamet - svežim voćem, orašastim plodovima i još sušenim voćem.

Bezglutenska posuda sa akai bobicama

Puding

Ova ukusna verzija sa voćem akai bobicama sadrži voće, kakao u prahu, espreso i mnogo šarenih garnirunga. Hranljiva i zdrava posuda koja će vas ujutru razveseliti i napuniti energijom dosta dugo se pravi sa super hranom. Osnova posude je od smutija od banane sa dodatkom voća akai, kuvane kafe, kakaoa u prahu, oraha i urmi koji zajedno sa bananom daju prirodnu slatkoću. Smuti postaje dosta gust - kao krem ili kaša. Sipajte ga u posudu i ukrasite svežim borovnicama, čija semenkama, iseckanom čokoladom, malinama i kokosom za jedan zaista inspirativan i zdrav doručak.

Parfe sa kompotom od smokava za doručak

Slojevi grčkog kiselog mleka i voća u ovom parfeu obezbeđuju savršenu kombinaciju slatko-kiselih ukusa. Savet: Unapred napravite kompot od smokava i orašastih plodova tokom vikenda. Radnim danima sve što treba da uradite jeste da skupite sastojke na jedno mesto za vaš lagan i ukusan parfe napravljen od grčkog kiselog mleka. On je zdravija alternativa tradicionalnim parfeima sa mućenom pavlakom. Unapred pripremite kompot od smokava i smesu od voća i orašastih plodova, nakon čega ih stavite zajedno sa svežim voćem i kiselim mlekom u lepe providne čaše. Svi ovi slojevi su neverovatno kombinovani između svojih ukusa i kontrastnih tekstura. Kompot od smokava može da se čuva u frižideru nekoliko nedelja i može da se koristi i za druge deserte. A smesa od voća i orašastih plodova će se pretvoriti i ukusan i zdrav doručak.

Palačinke sa sajderom od jabuke

Palačinke od jabuka

Testo za ove palačinke se prave sa sajderom od jabuka - gotove palačinke imaju zasićen ukus jabuke. Za razliku od običnih, američke palačinke se prave debele i vazdušaste. Shodno tome ovo menja ukus palačinki. Jedan od najboljih načina da napravite ukusne mekane palačinke koje se neće lepiti i koje će sačuvati svoj oblik jeste da ih umesite sa kvasom. Treba unapred da izračunate vreme za pripremu, s obzirom na to da se kvas priprema prethodno veče. A ujutru možete da uživate u predivnim palačinkama sa jabukama, debeljuškastim i izdašnim. Stavite ih na gomilicu po nekoliko. Amerikanci ih zalivaju javorovim sirupom i posipaju pekan orasima, ali za naše geografske širine garniranje sa medom i orasima je savršena opcija. Uživajte u tradicionalnom američkom doručku za prohladno jesenje jutro.

Ovsena kaša za 1 noć

Neskuvana kaša od borovnica i badema je odličan doručak sa vlaknima. Pomešajte ovsene pahuljice sa mlekom, sokom od prethodno veče i uživajte u zdravom doručku narednog jutra. Jelo može da se jede hladno, ali ukoliko želite, zagrejte ovsene pahuljice u mikrotalasnoj rerni 1 minutu. Za ovu brzu ovsenu kašu za doručak pomešajte sve sastojke u teglici ili odgovarajućoj posudi, a ujutru uživajte u odličnom ukusu hranljive kaše sa šumskim voćem koje neće izgubiti svoje vitamine. Što su orašasti plodovi koje izaberete finiji, to će vaša kaša biti kremastija. Teglicu sa zdravim doručkom može da ponesete sa sobom za posao, da je jedete ohlađenu u vrućim danima ili da je zagrejete u mikrotalasnoj rerni 1 minutu. Skuvanu kašu pospite prepečenim bademima za hrskavost i dodajte nekoliko supenih kašika meda ili nektara od agave, ukoliko želite.

Fritata sa ranom zelenom salatom i šparglama

Još jedna unikatna i šarena fritata. Da biste napravili ovaj brz doručak dovoljno je samo malo sira, jaja i zelenih salata. Pripremljena bez brašna, ova fritata je ispunjena sosom za sočnost i svežinom prolećnog lisnatog povrća. Sa dodatkom izrendanog sira doručak postaje još hranljiviji. Špargle se prethodno proprže u tiganju dok ne omekšaju, nakon čega se zalivaju smesom od jaja, mleka i listića prolećnog zeleniša. Kada jaja počnu da se stvrdnjavaju, premestite fritatu u rernu i pecite dok ne postane mekana. Omlet ispada veoma zasitan i ukusan, savršen za doručak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest