bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo pravi espreso kod kuće

Kako da napravimo pravi espreso kod kuće

Pravi espreso u kući

Veliki deo ljudi po svetu poseže za šoljicom kafe kao prvom napitku u toku dana. To je tako ne samo zbog njenih čudotvornih delovanja na razbuđivanje, nego zato što ne mogu da odole njenom prijatnom ukusu i neverovatnoj aromi.

23. novembra pak u SAD-u obeležavaju dan espresa, zato hajde da porazgovaramo kako se sprema pravi espreso kod kuće.

Jedan od najrasprostranjenijih oblika u kojima pijemo naše omiljeno kofeinsko zadovoljstvo je espreso. Stvaranje šoljice espresa je proces koji iziskuje brigu i pažnju oko detalja.

Ova vrsta napitka od kafe ima gustu konzistenciju, gustu penu i zasićen ukus i aromu. Za pripremanje pravog espresa potrebno je da se poštuju određena pravila, čak i ako se on priprema u mašini za pravljenje kafe ili u aparatu za kuvanje kafe.

Savršen espreso počinje finim mlevenjem kafe u zrnu. Najčešće rasprostranjena vrsta kafe odgovarajuća za espreso je sorta Robusta kojoj dugujemo i predivan kajmak koji se dobija u šoljici.

Kako da pripremimo pravi espreso u kući

Međutim, prema mnogim ekspertima espreso napravljen od mešavine 100% zrna Arabike smatra se kvalitetnijim, s obzirom na to da je njegov ukus finiji i aromatičniji.

Za pripremanje kvalitetne espreso kafe najčešće je potrebno između 7 i 8 g mlevene kafe. Nakon što stavite potrebnu količinu u svoju mašinu za pravljenje kafe, njegovo pripremanje ne bi trebalo da oduzme više od 25 do 30 sekundi.

Međutim, ako isteče brže od ovog vremena, on će biti kiseo, svetlo braon i bljutavog ukusa. Bogat tamno-smeđi krem nazvan kajmak ili pena na površini šoljice je najbolji pokazatelj pravilno skuvane količine espresa.

Da biste mogli da napravite lepu kafu, investirajte u dobru mašinu, izbegavajući one sa kapsulama, s obzirom na to da je u njima kafa odavno samlevena, a možete da se okrenete ili ručnoj mašini za espreso, iil automatu koji odmah menje kafu u zrnu. Osim pripremanja kvalitetnog espresa postoje i tajne povezane sa njegovom konzumacijom.

Italijanske tradicije nalažu da se kafa pije u 3 do 4 brza gutljaja nakon dubokog mirisanja arome napitka.

Italijanski poštovaoci smatraju da zaista dobar espreso treba da se pije bez dodataka, zato što samo na taj način mogu da se osete njegovi kvaliteti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji